Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

»Hvad har regeringen egentlig gang i?«

»Det er jo nærmest en forbryderisk løgn at påstå, at vi selv og alene kan spærre for hundredtusinder og atter hundredtusinder af mennesker, der vil til Europa. Jo mindre, vi samarbejder, jo mindre bestemmer vi selv,« skriver Birthe Rønn Hornbech.

Der må ikke brede sig det indtryk, at politiet og regeringen intet foretager sig, skriver Birthe Rønn Bech.
Der må ikke brede sig det indtryk, at politiet og regeringen intet foretager sig, skriver Birthe Rønn Bech.

Sig mig engang, hvad har regeringen egentlig gang i? Var det ikke Venstre, der i hele valgkampen lovede færre asylsøgere og straks opbremsning. I stedet har vi fået masseinvasion, uden at politiet og regeringen gør noget som helst. Skal vi bare finde os i løftebrud og folkevandring?

Sådan spørger mange bekymrede og mange frustrerede danskere i disse dage, medens andre danskere organiserer indsamling af tøj og legetøj, og atter andre i strid med loven transporterer flygtninge/immigranter igennem Danmark med henblik på at hjælpe dem til Sverige.

Jeg forstår godt danskernes bekymringer, men der må ikke brede sig det indtryk, at politiet og regeringen intet foretager sig. Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Det var derfor også velgørende, at justitsminister Søren Pind tog tyren ved hornene og sammen med rigspolitichefen og PET-chefen forleden gav befolkningen en status over situationen.

Det er farligt, hvis der breder sig det fejlagtige indtryk, at ingen gør noget. Men det er begrænset, hvad vi kan gøre. Der er ingen lette og hurtige løsninger. Det er derfor værd at besinde sig på, hvad der er klogt og værdigt i retsstaten Danmark, der foretrækker ro og fred frem for militante horder, der angriber befolkningen med tåregas, vandkanoner og hunde.

Som gammel politimand er jeg stolt af at se mine kolleger reagere så dansk, når det er bedst. En bevæbnet polititjenestemand, der også finder stunder til at lege med et lille barn på den tomme motorvej, er jo en del af dansk politi. Og hvad ville alternativet i grunden være? Skulle danske politifolk med magt gå løs på disse mennesker? Skulle politiet overtræde Grundloven ved bare at fængsle dem på ubestemt tid?

Jeg kan ikke se, at politiet havde noget valg, medmindre vi ønsker et helt andet politi og dermed et helt andet land.

Det er desuden værd at gøre sig klart, at vi ikke i nyere tid har været i den situation, at flygtninge og immigranter i så stort et antal bevæger sig i gennem adskillige lande for at nå til Tyskland og Skandinavien. Vi har ganske enkelt ikke en politistyrke, der er i stand til at afvise så store menneskemængder på grænsen. Jeg mener heller ikke, at det er ønskeligt, om vi havde så stor en politistyrke, at vi uden videre kunne standse så stor en indvandring alene. Danmark skal ikke være et land, der er spækket med politi og grænsebomme.

Det er egentlig utroligt, at så mange tror, at grænsekontrol er en trylleformular, der får alle problemer til at forsvinde. Nu er vi da til fulde blevet belært om, at hverken pigtråd eller tåregas standser desperate mennesker på flugt. De har jo været så megen kummer og ulykke igennem i deres eget land, at der ikke mere er noget, der kan forskrække dem. De skyer ikke noget middel for at komme til det forjættede velhavende Europa. Så hellere døden. Det er vitterligt det valg, mange af disse mennesker har. Endelig er det værd at tage bestik af den danske geografiske virkelighed. Hvis landegrænsen bevogtes, er der 6.000 km kyst, der ligger nærmest ubevogtet. Samtidig er der masser af indvandrernes pårørende i Danmark og masser af danske, der er parat til at hjælpe disse mennesker ind via ubevogtede kyster. Det viser erfaringen fra sidste uge allerede.

Jamen, skal vi da bare stå til? Nej, naturligvis skal vi ikke det. Vi skal tværtimod i langt højere grad samarbejde i EU og holde op med at fylde hinanden med røverhistorierne om, at det er bedst, at vi bestemmer selv. Det er jo nærmest en forbryderisk løgn at påstå, at vi selv og alene kan spærre for hundredtusinder og atter hundredtusinder af mennesker, der vil til Europa. Jo mindre, vi samarbejder, jo mindre bestemmer vi selv. Enhver bør da nu kunne se, at det er nærmest en naturlov.

Vi vil aldrig alene kunne værge vort land. Vi burde have lært så meget af historien, at vi kan indse, at vi kun ved at holde sammen i Europa kan føre en fornuftig politik over for flygtninge og indvandrere og sammen fjerne årsagerne til krig og undertrykkelse.

Lad os forestille os, at EU samlet, men uden os, strammede indgangen til Europa ganske drastisk. Så er det vel ikke så vanskeligt at forestille sig, at invasionen i stedet ville gælde det lille ubeskyttede Danmark, der oven i købet ville stå helt uden venner og forbundsfæller. Hvad det betyder, kan man blot gå tilbage til 1864 for at se.

Læren af de sidste ugers hændelser bør på den ene side være glæde og taknemmelighed over, at det lykkedes politiet at takle situationen, så vi undgik at komme på forsiderne af udenlandske aviser med scener som dem, vi har været vidner til i det stærkt højreorienterede Ungarn, men tværtimod kan smykke os med billedet af en legende politibetjent og en lille pige.

Læren af invasionen må desuden være, at vi netop ikke kan melde os ud af verden, men må være solidariske med andre EU-lande. Uden en sådan solidaritet kan vi ikke vente, at andre lande vil løfte en finger for at bistå vores lille land.

Det er derfor klogt, at Lars Løkke Rasmussen, selvom vi har forbehold over for det udlændingepolitiske samarbejde i EU, alligevel har tilbudt at tage et antal asylsøgere af den fælles EU-kvote, ligesom der er givet tilsagn om at sende penge til bl.a. Syrien. Alt andet vil også være inkonsekvent og mildest talt uhensigtsmæssigt.

De sidste måneders katastrofer i Middelhavet, hvor mange flygtninge er omkommet, og den vedholdenhed, som de mange overlevende mennesker har vist ved at bryde alle barrierer og vandre ad landevejene, viser, at vi er op imod så stærke kræfter, at kun en europæisk historisk jætteindsats – både ved at bistå flygtninge i Europa og samtidig pumpe enorme ressourcer ind i de krigsramte områder, få FN i omdrejninger og USA og Rusland til det fælles forhandlingsbord – vil kunne forbedre forholdene i Afrika og Mellemøsten.

Danmark er kun et lille land, men vi bør have råd til at vise storsind og være et godt eksempel for andre lande både hvad angår modtagelse af flygtninge og tilskud til den fælles indsats i nærområderne for at fjerne årsagen til grusomhederne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.