Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Klumme

Historien om finanskrisen

Lisbeth Knudsen: Det er et ualmindeligt tillukket miljø for langt de fleste mennesker: finanssektoren.

Lisbeth Knudsen, ansv. chefredaktør
Lisbeth Knudsen, ansv. chefredaktør

En hemmelig loge med stærke og svage medlemmer, med en hemmelig adgangskode og et lukket internationalt penge-kredsløb, som vi nu har lært kan bringes i globale svingninger, hvis en enkelt stor finansspiller i USA går ned, eller et Grækenland har kurs mod fallit. Måske er det med til at skabe den uheldige cocktail af mistillid og praktisk nødvendighed, som har præget mange menneskers aktuelle forhold til bankerne og de finansielle institutioner, siden finanskrisen brød ud. Berlingske Business har i den seneste uges tid bid for bid afdækket historien om den danske finanskrise. Et stykke sindsoprivende Danmarkshistorie er blevet oprullet, som de færreste havde drømt om med et massivt antal ATP-milliarder i spil som redningskrans til den danske finanssektor og en storbank i så alvorlige vanskeligheder, at det hele kunne være kollapset. »To nærdødsoplevelser på finansmarkedet har gjort mig udmyg«, siger den nye nationalbankdirektør Lars Rohde om hans oplevelse af forløbet. Vi kommer tæt ind bag tilblivelsen af Bankpakke 1, som blev vendepunktet for den danske finanssektor. Det er så spændende som en kriminalroman, hvis det ikke lige var fordi, det her er alvor og ikke fiktion. Ikke mange tør gøre sig overvejelser om, hvad et egentligt bankkollaps i Danmark ville have betydet. Men vi begynder at forstå dimensionerne af krisen, dens dybde og den globale sammenhæng bedre. Det giver forhåbentlig også et godt perspektiv på, hvad de europæiske stats- og regeringschefer kæmper med omkring sikringen af euroen. Der gives ingen garantier for, at finanskriser ikke også i fremtiden bliver en del af vores virkelighed, selv om vi skulle ende med at tage ved lære og komme godt igennem den nuværende udfordring.

MANGE AF DE TING, som nu kan fortælles, kunne naturligvis ikke fortælles på det aktuelle tidspunkt, for det kunne have udløst en katastrofal situation med »run« på bankerne. Men indsigten er vigtig for at forstå, hvad det er for kræfter, der kommer i spil. Danskernes pensionsopsparing i ATP blev den nødvendige likviditetsindsprøjtning til det nødstedte, danske finansielle marked. Hvad så næste gang, der måtte komme en finanskrise? Hvad har politikerne lært? Hvad har bankerne og de øvrige aktører lært? Hvad har medierne lært? Det har vi brug for en vigtig debat om, hvor danskerne også kan blive klogere på, hvordan hele det finansielle kredsløb fungerer, og hvorfor vi ikke bare kan lade grækerne sejle deres egen sø, og hvorfor et bankkrak i USA og et opkøb i Irland kan udfordre en storbank i Danmark. Gennemskuede vi i medierne, hvilke enorme kræfter, der var i spil i den danske finanskrise dengang, og hvem der holdt hånden under den danske økonomi, mens det stod på? Nej, det gjorde vi ikke. Har vi lært af bankkrisen? Ja. Som alle andre. Vi har lært lektien med en mere kritisk tilgang til bankerne - små som store - og deres udlånsstrategier. Men hvis bankerne på den anden side ikke kommer ud af krisen meget snart og kan være med til at give virksomhederne og dansk økonomi et positivt skub, så viste regeringens tal i denne uge med al tydelighed, at vi kommer til at hænge fast i lavvækst og pessimisme i adskillige år endnu.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.