Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Udefra

Hillarys popularitet

Kristian Mouritzen: Hillary Clinton er stadig en farlig person for Republikanerne, selv om hun i går trådte tilbage som udenrigsminister.

Måske endda farligere, end da hun besad en af topposterne i amerikansk politik. Hun har nu fået al den tid, hun behøver, til at udbygge sin popularitet indtil det næste præsidentvalg i 2016, hvor mange tror, at hun stiller op som kandidat for Demokraterne.

Hun har selvfølgelig aldrig selv bekræftet, at det er det, hun går efter. Rygterne bygger udelukkende på gisninger blandet med livlige fortolkninger af det, hun siger i den forbindelse. Hendes mand, Bill Clinton, har også medvirket til rygtespredningen. Han har ikke lagt skjul på, at det passer ham fint, hvis Hillary går efter Det Hvide Hus, når præsident Obamas sidste embedsperiode udløber.

Hvis man fulgte hende i de godt seks timer, hun blev afhørt af Kongressen i forgårs, er man klar over, at hun langtfra er træt af offentlighedens søgelys. Hun er heller ikke mærket af den blodansamling, hun fik i hjernen som følge af en hjernerystelse, hun pådrog sig. Hillary Clinton var skarp og viste følelser og hårdhed på de rigtige tidspunkter, da republikanske kongresmedlemmer forsøgte at få hende på glatis i en høring om mordet på fire amerikanske diplomater og sikkerhedsfolk i Benghazi. Anklagerne mod hende var både naive og præget af konspira­tionsteorier og ikke mindst påvirket af en teoretisk mulighed for, at det ikke er sidste gang, Republikanerne skal slås med en Clinton. Der var masser af forsøg på at få hende til at fremstå som uansvarlig. Men Hillary Clinton er for dreven politisk til at falde i de fælder, der blev lagt for hende.

Men det, der var interessant at følge, var ikke beskyldningerne mod Clinton for ikke at have gjort nok for amerikanerne i Libyen. Det tankevækkende var den respekt, der omgærder hende. Tonen fra Republikanerne var bestemt hård. Men den var også præget af, hun er en politisk modstander, man omgås med stor forsigtighed. Hun er ikke blot populær blandt demokraterne. Der er også en del republikanere, der anser hende for at være et godt bud til at blive den næste præsident. Så forsigtighed er påkrævet også fra republikansk side.

Der er fire år til næste valg, og Hillary Clinton skal spille sine politiske kort med stor omhu nu, hvor hun er væk fra de offentlige embeder. Hun skal spænde over hele registret af emner lige fra våbenkontrol til at fremlægge hendes vision for USA.

Udenrigspolitik er et område, hvor der næsten er fri leg. Beslutninger træffes tæt på præsidenten. Indenrigspolitisk er det langt sværere at opretholde popularitetskurven, fordi man udtrykker en holdning til emner, der er altafgørende for vælgerne. Det er der, hun skal testes. Og lige om lidt hvis altså rygterne taler sandt skal hun optræde i TV om alt lige fra skatter til abort og sundhedsvæsenet.

Hun er politisk begavet, men det rækker ikke altid, når man skal tale direkte til folk. Clinton er nemlig også elitær. Hvis det lykkes for Republikanerne at finde en talentfuld modsætning til Clinton, kan hun få de samme problemer, hun havde, da hendes mand var præsident: at hun opleves distanceret, kold og arrogant. Så er det slut. Det overvinder hun ikke. Så det vigtigste for hende er at bevare den »folkelighed«, hun har opnået. Det bliver hendes vanskeligste opgave.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.