Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Herren fra Skt. Petri

Tidligere klima- og energiminister og nuværende folketingsmedlem Lykke Friis (V) siger farvel til politik og bliver prorektor på Københavns Universitet. Her fotograferet på Christiansborg onsdag 29. maj 2013
Tidligere klima- og energiminister og nuværende folketingsmedlem Lykke Friis (V) siger farvel til politik og bliver prorektor på Københavns Universitet. Her fotograferet på Christiansborg onsdag 29. maj 2013

Den høje, elegante ældre herre gjorde ikke det store indtryk på pigerne og drengene på Skt. Petri-skolen i Larslejsstræde i København. Hvem havde dog taget sin »Opa« med i skolegården her i oktober 2009? Ikke ét af de dansk-tyske børn var klar over, at det var en levende historiebog og en af (Vest)Tysklands største statsmænd, Richard von Weizsäcker, der denne formiddag lagde vejen forbi sin gamle skole. I 1920’erne boede den tidligere forbundspræsident nemlig nogle år i Danmark, da hans far var tysk diplomat.

Da krigen brød ud 1. september 1939, var han med i første geled i Polen og mistede sin bror dagen efter. Efter krigen forsvarede han sin far ved krigsforbryderdomstolen i Nürnberg, gik ind i politik og blev først overborgmester i Vestberlin og siden forbundspræsident. Da Berlinmuren faldt i 1989 var det Weizsäcker, der satte ord på begivenhederne – »denne gang ville historien det godt med os tyskere.« Da genforeningen blev væsentligt dyrere end bl.a. kansler Kohl havde lovet, var det præsidenten, der måtte minde om, at man ikke kunne forene sig, uden at lære at dele.

Som barn af dansk-tyske forældre gjorde Weizsäckers besøg på, hvad der også er min gamle skole, mildest talt et større indtryk. For min generation (1969) og ikke mindst generationen før, var Weizsäcker intet mindre end en befrier. I årevis havde unge tyskere på tyske skoler i ind- og udland skændtes indædt med deres lærere og forældre om nationalsocialismen. Hvem havde gjort hvad under krigen, var det en lykke, at Tyskland havde tabt krigen, og kunne man overhovedet være stolt af at være tysker?

Med ét slag ændrede Weizsäcker denne debat, da han 8. maj 1985 besteg talerstolen i Forbundsdagen i Bonn. Nazi-Tysklands kapitulation var ikke et tysk nederlag, men landets befrielse. Modsat hvad vi ofte havde diskuteret med andre europæere, var de nye generationer af tyskere ikke pr. definition skyldige (»kollektive Schuld«). Derimod havde vi et kollektivt ansvar for at sikre, at folkemord – både inden for og uden for Tysklands grænser – ikke kunne ske igen. Eller for at citere direkte fra talen – en sætning, Weizsäcker også gentog, da han i 2009 talte i Københavns Universitets Festsal: »Den, der lukker øjnene for fortiden, bliver blind for nutiden.«

Med talen lagde Weizsäcker grundstenen ikke alene til det moderne Tyskland, der i den grad har lært af historien, men også til genforeningen. Som den mangeårige tyske udenrigsminister Hans-Dietrich Genscher har udtrykt det, var talen en stor tillidsskabende foranstaltning, der var med til at få Tysklands naboer til at acceptere genforeningen i 1990.

Alene af den årsag er der god grund til, at nutidens unge på Skt. Petri sender den gamle præsident, der døde i lørdags, en varm tanke. For det er i høj grad også pga. Weizsäcker, at det dansk-tyske forhold aldrig har været bedre, og at ingen pr. automatik længere trækker knurhårene til sig, når der bliver sagt »Det er en tysker«. Og når eleverne og andre nu er i gang med at mindes, er der så sandelig også dele af 8. maj-talen, der fremstår højaktuel. Tysklands nuværende udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier sammenfattede det bedre end nogen anden: »Især i den tid, hvor længst overvundne konflikter bryder op igen, bør vi erindre Richard von Weizsäckers ord – »Lær at leve med hinanden, ikke mod hinanden.«

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.