Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Har alle glemt jordskreds-valget i 2015?

Gennem foråret har vi oplevet det ene protestvalg i Europa efter det andet. Det fik på Folkemødet en række journalister til at spørge: Vil de danske vælgere også protestere mod eliten ved det næste folketingsvalg?

Spørgsmålet kan forekomme en smule besynderligt. Har journalisterne glemt jordskredsvalget i 2015?

De danske vælgere var reelt blandt de første i Europa til at protestere mod de etablerede partier og politikernes sparepolitik efter finanskrisen. Det gjorde de ved folketingsvalget i 2015, som var det største jordskred i dansk politik siden det skelsættende valg i 1973.

Ved valget i 2015 opnåede de fire traditionelle magtpartier i Danmark (S, V, K og RV) blot 95 mandater. Det er det laveste antal nogensinde for de fire partier, som har haft flertal i Folketinget uafbrudt siden indførelsen af parlamentarisme ved Systemskiftet i 1901.

Det er blandt de fire partier, at magten over det danske folk skal findes. Journalisterne må have fået kaffen galt i halsen, hvis de pludselig opfatter de øvrige partier (Ø, SF, Å, LA og DF) som traditionelle, regeringsbærende partier og en del af eliten. Det er de bestemt ikke. SF faldt som bekendt fra hinanden, da de sad i regering, og Liberal Alliance er kun lige begyndt på deres forsøg med magtens omkostninger.

De fire traditionelle, regeringsbærende partier er fortsat rygraden i dansk politik. Deres afgørende magt kommer ikke mindst til udtryk i udenrigspolitikken, hvor de står som garanter for dansk medlemskab af EU og NATO. I praksis betyder det eksempelvis, at de sikrer den til enhver tid siddende regering flertal til EU-politikken i Europaudvalget. De klassiske magtpartier stemmer derfor ofte ja til EU-lovforslag, som de ikke nødvendigvis er enige i, for at sikre politisk stabilitet omkring vores EU-medlemskab. Det er en del af magtens åg og ansvarets pris, som de regeringsbærende partier må bære. Det er helt afgørende for Danmarks medlemskab af EU, der ellers vil blive så godt som umuliggjort. Flertallet i det danske folketing kan trods alt ikke bestemme over flertallet i EU.

I meningsmålingerne ligger de fire traditionelle, regeringsbærende partier fortsat omkring valgresultatet i 2015. Vælgernes mistillid til politikerne i de traditionelle magtpartier er siden det seneste valg på ingen måde aftaget. Tværtimod. Senest kunne vi i Berlingske 17. juni læse, at et flertal af vælgerne mener, at politikere med et medansvar for skandalen i Skat ikke bør få ministeransvar igen. Blandt de ledende ministre med et medansvar kan nævnes Lars Løkke (V), Kristian Jensen (V), Morten Østergaard (RV), Brian Mikkelsen (K) og Mette Frederiksen (S).

Der er med andre ord en reel mulighed for, at de fire magtpartier for første gang vil miste deres flertal ved næste folketingsvalg og komme ned under de magiske 90 mandater. Det vil markere et historisk systemskift i dansk politik. Det endegyldige jordskred.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.