Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Hæng tabuerne i garderoben

Palle Adamsen, formand for BL - Danmarks Almene Boliger.
Palle Adamsen, formand for BL - Danmarks Almene Boliger.

I lederen i Berlingske mandag 5. januar opfordrede lederskribenten til at »bryde det boligpolitiske tabu«, og i lederen fastslås det, at der jo ikke er ét, men mange tabuer, og at der dybest set ikke er sket noget afgørende nyskabende på det boligpolitiske område siden forliget i 1966.

På lange stræk deler jeg faktisk lederens analyse og opfordring. Det er på tide, at vi alle smider forsigtigheden og forbeholdene ud og kaster os fordomsfrit ind i en diskussion af, hvordan fremtidens boligmarked skal se ud.

I sammenligning med andre udfordringer for samfundet har det kollaps, som et ustyrligt boligmarked, en eksplosiv byudvikling og en lige så uafvendelig afvandring af andre områder udgør, ringe opmærksomhed fra politisk hold. Læg dertil den segregering, der sker – ikke kun i forhold til almene boligområder – men overalt i Danmark, hvor rige og veluddannede søger hen, hvor der kun bor andre rige og veluddannede, og hvor pensionister og overførselsindkomstmodtagere efterlades i yderområderne.

I november blev der indgået et boligpolitisk forlig, hvor det store slagsmål gik på, hvor meget almene boliger måtte bruge af deres egne midler på renoveringer. Forhandlingen landede for så vidt fint, men at helt nødvendige renoveringer ender som hovedemne for den boligpolitiske armlægning, siger jo en del om, hvor lidt vingesus der er over det boligpolitiske.

Berøringsangsten over for at gennemføre ændringer, når det gælder danskernes bolig, er enorm. Så selv om alle kan se, hvor meget den utilsigtede udvikling betyder for den enkelte familie, skal vi ikke regne med, at de store linjer kommer til at fylde noget som helst i den valgkamp, som 2015 kommer til at byde på. Ingen skal have klinket noget med deres respektive kernevælgere.

Der er derfor brug for, at alle partier og interesseorganisationer sætter sig sammen og finder ud af, hvordan vi kommer videre. Tabuerne hænger vi i garderoben, og så må vi finde en form, som kan etablere den nødvendige viden, og hvor alt er i spil. Kald det en kommission, kald det en tænketank, det er mindre vigtigt. Det afgørende er, at man tør tænke fundamentalt nyt og skabe løsninger, som alle parter tør stå bag.

I BL – Danmarks Almene Boliger har vi selv sat en lignende proces i gang. Vi er rustet til at gå i dialog med alle om boligpolitikken, og hvordan den bedre kan bidrage til udviklingen af velfærdssamfundet. Vi er gået ind i dette arbejde vel vidende, at forandringer altid møder modstand og gør mere ondt på nogen end på andre. Men sådan er det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.