Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Giv os muligheden for at købe fødevarer, der skaber et bedre klima

Foto: Niels Ahlmann Olesen og Morten Stricker
Foto: Niels Ahlmann Olesen og Morten Stricker

Vi kender det fra os selv. Jeg gør i hvert fald. Hver gang medierne kommer med en ny dommedagsfortælling om den globale opvarmning, føler jeg mig skidt til mode, opgivende og får lyst til at tænke på noget andet.

Videnskabelige studier viser, at jeg ikke er den eneste. Her ses det, at jo mere viden vi har fået om klimaforandringerne de sidste to årtier, jo mindre bekymret er vi borgere blevet.

Alligevel vil vi jo gerne stoppe den globale opvarmning, og spørger man danskerne, hvad der er den største udfordring for miljøet, så er svaret klimaforandringerne. Der er ingen tvivl om, at vores klima har ændret sig. Der er ingen tvivl om, at vi mennesker bærer en del af skylden, og der er ingen tvivl om, hvad vi skal gøre: forbud mod bøfferne, forbud mod flyveturen og forbud mod Brian Mikkelsens Lamborghini.

Klimaforandringerne føles som en sur, stram slankekur, vi ikke selv har valgt.

Men som alle vi, der har forsøgt at være på en slankekur, ved, så nytter forbud ikke. Det gør blot ting værre, og man bliver skuffet over sig selv, når man alligevel faldt i slikskabet. Eller i mit klimatilfælde alligevel kom til at flyve fire gange i min sommerferie.

Hvis vi mennesker skal handle klimamæssigt korrekt, har vi brug for at have tilvalg, ikke forbud. Vi har brug for at blive præsenteret for muligheder, ikke dommedag.

Her kommer dansk fødevareproduktion ind i billedet. Dansk produktion af fødevarer kan give os borgere, der forsøger at leve mere klimavenligt, nogle tilvalg. Det kan – hvis landbruget får lov til at producere samt udvikler eget potentiale – gøre klimaudfordringerne til klimamulighederne.

Fortæl os om klimamulighederne

Danmark er allerede i dag det land i verden, der producerer fødevarer med en af de mindste udledninger af drivhusgasser pr. produceret fødevare.

Siden 1990 har danske fødevareproducenter eksempelvis reduceret udledningen af drivhusgasser med 16 pct. årligt samtidig med, at produktionsmængden er øget med 22 pct. fra 1990-2014. Især det konventionelle landbrug, hvis udfordringer vi diskuterer så ofte, producerer klimaeffektivt med en lav CO2-udledning pr. enhed.

Jeg kender til denne klimahistorie om dansk fødevareproduktion, men det gør de fleste danskere ikke. Dansk landbrug har haft så travlt med krisekommunikation for at redde sig selv ud af mediestorme om MRSA, burgrise og pesticidfund, at de har glemt at fortælle den positive klimahistorie til os danskere.

Det er en skam for erhvervet, da dansk landbrugs klimaeffektivt både vil kunne fungere som et brand og en langtidssikring af det hemmelige legitimitetsgrundlag. Men det er også en skam for os borgere, da vi dermed forbliver i troen på, at klimaforandringerne kun efterlader os med klimaforbud og mindsket forbrug.

Realiteten er, at man ikke behøver at droppe bøffer til evig tid for at gøre en klimamæssig forskel. Man kan bare nøjes med at tilvælge en dansk bøf to gange om ugen. En dansk bøf udleder i gennemsnit 13,9 kg CO2, mens en sydamerikansk til sammenligning i gennemsnit udleder 76 kg CO2. Eller man kan i stedet for at skifte alt kød ud med grøntsager hver dag, bare skifte en del af oksekødet ud med grisekød eller kylling. Det giver en besparelse på 85 pct. CO2 pr. kalorie.

De danske fødevareproducenter bør fortælle os den historie. Jeg er 25 år gammel, og er en del af den nye generation af borgere og forbrugere. Vi er politisk engagerede og enormt bevidst om eget forbrug. Det betyder noget for os at gøre en forskel. Dansk fødevareproduktion kan som erhverv give os den mulighed, hvis de kommunikerer deres nuværende potentiale ud.

Nye og større klimapotentialer

Nye klimapotentialer må også skabes. Samtidig med, at der må ske fortsatte forbedringer inden for nuværende produktionsrammer, skal dansk fødevareproduktion også tænke helt nyt.

Inden for fem-syv år forventes det, at kunstige bøffer (in vitro-kød) vil komme til salg i butikkerne. Kunstigt kød skulle smage af det samme som »det naturlige«, og man vil kunne sænke udledningen af drivhusgasser med op til 96 pct. i forhold til konventionelt kød. Det kan altså godt være, at dansk produktion af oksekød i dag er langt mere klimavenligt end det sydamerikanske, men fremtidens konkurrent stammer måske fra et laboratorium.

Det er min forhåbning, at dansk fødevareproduktion vil se de kunstige bøffer som en klimakonkurrent, der skaber muligheder. Mulighed for at gøre en forskel ved at producere endnu mere klimavenligt, mulighed for at skabe nye klimavenlige produkter og mulighed for at genvinde de danske borgeres opbakning og dermed egen eksistensberettigelse.

Den nye generation hader forbud, men vil så gerne gøre en klimamæssig forskel. Giv os muligheden for at købe fødevarerne, der skaber et bedre klima.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.