Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
KOMMENTAR

»Gift ved første blik« gør DR til et licensbetalt datingbureau, der udnytter håbefulde unge

Foto: DR.
Foto: DR.

Tirsdag aften blænder DR1 igen op for »Gift ved første blik«. Fire par bliver gift uden at kende hinanden i forvejen. Parrene er sat sammen af eksperter bestående af psykologer, antropolog og præst.

Det er godt, at »Gift ved første blik« sætter fokus på ægteskabet som samlivsform, da ægteskabet jo netop er en vigtig byggesten i samfundet og en institution, der skaber tryghed for børns opvækst og udvikling.

Og hvor er det dejligt, ja, næsten rørende, at møde udsendelsens medvirkende, som alle drømmer om et romantisk forhold til den eneste ene! Al respekt for det!

Men her brister drømmen. Her bliver ægteskabsinstitutionen tømt for indhold.

For konceptet er kun et eksperiment, et eksperiment, der varer i fem uger. Og ægteskabet er - trods gentagne påstande om det modsatte - ikke et rigtigt ægteskab i den forstand, at det er et forpligtende forhold mellem to ægtefæller til døden skiller. Al snak om Gud og troskab i medgang og modgang er taget ud af vielsesritualet. Tilbage er et reality-show, der ikke har ret meget med reality at gøre. Det er tvært imod blot endnu et underholdningsprogram, der i stil med X Factor lukrerer på unge menneskers håbefulde fremtidsdrømme.

Det er her filmen knækker for konceptet »Gift ved første blik«. Det devaluerer ægteskabet som institution. Og det prostituerer drømmen om det dybe, fortrolige, trofaste parforhold ved at tage det frem, løfte det op, lade som om, det er den ægte vare, for derefter at smide det ud igen, hvis det ikke virker.

Det er simpelthen under lavmål, at DR lægger licenspenge til den slags.

Ægteskabet er helligt og bør ikke bruges som underholdning. Slet ikke med en så lav succesrate, som programmet her kan fremvise: 9 ud af 11 par er gået fra hinanden igen efterfølgende. Ifølge programomtalen går 46 procent af alle danske ægteskaber i opløsning. Men i »Gift ved første blik« er tallet over 80 procent!

I en tid, hvor public service som aldrig før er til debat, kan man overveje, om det er rimeligt med et licensbetalt datingbureau, hvor såkaldte eksperter sammensætter par efter en række kriterier, som åbenlyst ikke virker.

Og gør det i en sammenhæng, der udhuler ægteskabet som institution og udnytter håbefulde unge.

Mikael Arendt Laursen er generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.