Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Klumme

Generalers sociale liv

Kristian Mouritzen: USA er på den anden ende på grund af endnu en sexskandale, der foreløbig har kostet chefen for CIA, David Petrae­us, jobbet og truer med at rive den nuværende general og øverstkommanderende for Afghanistan, John Allen, med i købet.

Kristian Mouritzen, Udlandsredaktør
Kristian Mouritzen, Udlandsredaktør

Sexskandalen eller måske skandalerne – ingen ved endnu, om også John Allen har været for langt fremme med en anden kvinde – har for en stund fortrængt historierne om USAs økonomiske krise fra den bedste sendetid i TV. Og ud over Petraeus’ fald fra magten har et indviklet spil i Florida nu også betydet, at Allens mulige udnævnelse til øverstbefalende for de militære styrker i NATO er sat i bero.

Først Petraeus. Hans affære med Paula Broad­well – kvinden der var medforfatter til en bog om denne tidligere højt dekorerede og respekterede general – er mere end velkendt, og det store spørgsmål er, om Petraeus har afsløret statshemmeligheder til Broadwell. Det er der foreløbig intet, der tyder på. Men til gengæld har en anden historie optaget amerikanerne næsten endnu mere – nemlig den om en kvinde ved navn Jill Kelley, som er en selvbestaltet festarrangør og praktisk gris for topgeneralerne i Tampa i Florida.

Hun holdt store middagsselskaber for USAs en-, to-, tre- og firestjernede generaler – deriblandt Allen og Petraeus. Kelley blev via e-mail truet af Petraeus’ elskerinde, og det var på den måde, at hele affæren med Petraeus blev afsløret. Men FBI fandt samtidig ud af, at en anden general – Allen – havde sendt »upassende« mails til Kelley, hvilket har fået det amerikanske forbundspoliti til også at interessere sig for det forhold. Indviklet. Ja. Og amerikanerne kan med rette stille sig selv det spørgsmål, hvordan en kvinde som Kelley – uden nogen former for baggrund eller på anden måde militær tilknytning – kan komme så tæt på nogle af de mest magtfulde militære personer i USA.

Det er rystende for både amerikanerne og for os andre, at generalerne i USA tilsyneladende er så socialt isoleret, at de tager imod invitationer fra en kvinde, der langsomt har arbejdet ambitiøst med at gøre sig uundværlig for militærets topfolk. Kelley, der er af libanesisk afstamning, er gået igennem generalernes ensomme hustruer, som flyttes rundt i et væk, og som er afhængig af, at der er en kvinde som Kelley der, hvor de nu flytter hen. Hun ordnede skoler og børnehaver for generalernes hustruer, forsynede dem med adresser på frisører og på rengøringsfolk, og så inviterede hun til storstilede parties, hvor hustruerne mødte op med ægtefællerne, og så var kontakten knyttet til USAs øverste militære chefer.

Hvad der er blevet sagt til disse parties, ved ingen, men skræmmende er det, at topgeneralerne kommer i lommen på personer, ingen rigtig ved noget om. Skræmmende, fordi ingen aner noget om Kelley eller de mange andre partyarrangører, der findes tæt på de militære hovedkvarterer, og som generalerne udvikler meget tætte forhold til. Så den fortsatte historie handler ikke kun om en storgenerals fald. Den handler også om et ensomt liv på toppen, hvor man er afhængig af, at nogle arrangerer ens sociale liv.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.