Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Frihedens pris

Søren Hviid Pedersen: Det ser ud til, at vi danskere er blevet bange for frihed. Det er vi blevet, fordi vi er bange for frihedens konsekvenser. Så bange at vi vil gøre alt for at forhindre frihedens konsekvenser med den effekt, at vi afskaffer friheden.

Frihed betyder, frihed til at få det udbytte, eller bære de omkostninger, der er resultat af vores valg. Men frihed er også at acceptere, at andre træffer valg, der har uheldige konsekvenser, og at samfundet ikke automatisk skal initiere lovgivning, indgreb og intervention. Frihed er, at man fra statens side opgiver at motivere sin politik på baggrund af »godhed« og social retfærdighed.

Eksemplerne er mange: at en ung gut stikker en anden med sin kniv, betyder at spejdere, jægere, håndværkere mere eller mindre kriminaliseres; det forhold at nogle mennesker ikke kender mådehold med hensyn til sukker- og fedtindtag betyder, at vi alle skal betale mere i sukker- og fedtafgifter; det forhold, at et meget lille mindretal af familier er dysfunktionelle betyder, at alle familier nu udsættes for rapportering og mistænkeliggørelse fra det offentliges side og sådan kunne man blive ved. Listen kunne forlænges i det næsten uendelige. Intentionen er sådan set god nok, man vil forhindre fremtidige uheldige konsekvenser af borgernes handlinger. Her opbygger man så en velfærdsstat og et kontrolsystem, der henholdsvis skal afbøde uheldige konsekvenser og kontrollere borgerne, alt sammen med henblik på, at man kan sætte ind hurtigt eller præventivt.

Men hvad er det, man får? Man får et totalitært overvågningssamfund, der i sin iver for at forhindre, eller afbøde, de uheldige konsekvenser af borgernes frihed, afskaffer selvsamme frihed. Vi får den næsten uhellige kombination af en pædagog- og overvågningsstat, motiveret af den »gode« vilje og et ønske om social retfærdighed. Resultatet er næsten forudsigeligt. Nemlig en knægtelse af frihed, ansvarlighed og modenhed. Vi skaber undersåtter, klienter og underkuede borgere, hvis liv hele tiden skal evalueres, overvåges og eventuelt gribes ind over for, såfremt borgerne ikke lever op til statens forventninger.Sund borgerlighed må afvise denne godheds- og retfærdighedsideologi. Statens opgave er at skabe en ramme om det frie samfund med frie borgere. Staten og borgerne må acceptere at et frit samfund nødvendigvis producerer mange forskellige skæbner. Nogle går det godt for, andre knap så godt. Frihedens velsignelse og på samme tid, dens pris, er at vi klarer os forskelligt, og såfremt man fra statens side hele tiden vil kompensere og intervenere i forhold til det enkelte menneske, og den enkelte familie, så er resultatet en undertrykkelse af friheden i samfundet.

Frihedens pris er, at man tolererer de forhold, der ikke umiddelbart lever op til vores mere eller mindre subjektive idealer om det gode liv og social retfærdighed. »Godhed« og social retfærdighed som politiske projekter er fremmedlegemer i et borgerligt og frit samfund.

De er en infektion, der leder til et frit samfunds sygdom og forsvinden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.