Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Friheden ofres – i frihedens navn

Birthe Rønn Hornbech Copyright Henrik Sørensen
Birthe Rønn Hornbech Copyright Henrik Sørensen

For nogle år siden bestemte VK-regeringen, at dommere ikke måtte bære tørklæde i retssalen. Der blev udstedt et forbud ved lov selvom der ikke var dommere, der bar tørklæde.

Loven kom i stedet til at ramme kristne dommere, der ønskede at bære et dagmarkors i en kæde om halsen eller andet kors på jakken. Korset findes jo overalt i det offentlige rum, på studenterhuer, ridderkors, Røde Kors-mærker osv. osv.

Sådan vil det gå, hver gang de danske politikere ønsker at ramme muslimsk adfærd. Det går ud over flertallet. De kristne. Der er jo lighed for loven.

VKO har intet lært af egne erfaringer. Tværtimod synes det ikke at anfægte hverken Dansk Folkeparti, Venstre eller de Konservative, at ethvert indgreb mod islam, imamer og andre muslimer også må føre til indgreb mod alle andre religioner, præster og troende.

Indgrebet mod skattefradragsreglen er kun et af flere aktuelle eksempler.

Med en meget vag og dermed vidtgående formulering om, at der ikke kan gives skattefradrag til organisationer, der er antidemokratiske eller modarbejder demokratiet eller hvilken formulering, regeringen nu lander på, har regeringen, der er udsprunget af et parti, der engang var liberalt, begivet sig ind på den totalitære vej ved at lovgive om holdninger.

Hvordan reglen nærmere skal håndhæves over for kirkelige og humanitære organisationer, der arbejder internationalt, om der skal være skærpet tilsyn, censur af organisationernes formålsbestemmelser og vedtægter, og om der skal sendes kontrollanter ud i verden for at kontrollere, hvor pengene havner, har vi tilbage at få at vide.

Men at der forestår en kontrolvirksomhed af dimensioner af en række organisationer, der virker for hjælp til fattige og undertrykte i verden, må være en konsekvens, hvis partierne mener aftalen alvorligt. Men disse vanskeligheder er alene den mere praktiske side af sagen.

Langt værre er det naturligvis, at de politiske partier med aftalen viser vilje til at indskrænke både foreningsfriheden og religionsfriheden.

Og hvad fører de nye indskrænkninger mon til? Politianmeldelser mod Folkekirkens Nødhjælp og Bibelselskabet, der jo opererer i muslimske lande og ikke kan garantere for, hvordan hver eneste krone bliver anvendt?

At de vage bestemmelser desuden vil gøre både organisationer og givere usikre på, hvad de må og ikke må, er en stærk forringelse af retssikkerheden og dermed af både friheden og ligheden.

Det er både udansk og udemokratisk at forbyde holdninger, vi ikke bryder os om, og vil være til ubodelig skade for kirkeligt og humanitært arbejde ude i verden.

Det hele på grund af en folkestemning pisket op af pressen og med grobund hos nogle få ekstremister.

Er vi virkelig så svagt et folk, at vi føler, at vi er nødt til at skride til antidemokratiske midler for at opretholde demokratiet?

Er vi virkelig parat til i den grad at indskrænke friheden for flertallet, fordi vi fejlagtig tror, at vi derved kan udrydde ekstreme holdninger hos de få?

Stikker det alligevel ikke dybere, det danske frisind, end at vi er parat til at opgive det og lade frygten regere?

Friheden ofres – i frihedens hellige navn.

Hensigten helliger midlet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.