Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Frederik og Marys søde liv

Anne Sophia Hermansen: Rollemodeller? Da kun for de mest forhærdede velfærdsnydere, næppe for yderne.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Danmark har cirka lige så mange eksperter som vi har iPhones og svin. Naturligvis også en masse eksperter i Kongehuset, og en af dem er historiker Jon Bloch Skipper.

Han siger i denne uge til nordkoreansk underdanige Billed-Bladet, at kronprinsparret Frederik & Mary er i fuld sving med at bære Kongehuset videre og sætte nye standarder for modernitet og åbenhed. Det beviste de f.eks. lørdag aften i Aarhus Musikhus, hvor de åbent erklærede hinanden deres kærlighed. Igen? Nå nej, hvilket moderne par!

Men en ting er, at vi fra tid til anden får lov at se lidt ind i deres liv. Tak for det. Det betaler vi også et sted mellem 400 og 500 mio. kroner for årlig. Noget andet er, at det faktisk kan være svært at finde noget af virkelig værdi derinde. Noget at se op til og blive inspireret af. Kongehus-specialisten Skipper mener imidlertid, at vi positivt kan identificere os med dem, med deres værdier og normer, og han ville sikkert have haft ret, hvis vi stadig levede i de friværdijublende 00’ere. Det gør vi bare ikke længere, og mens en ny nøjsomhed og forbrugerminimalisme er ved at ramme os andre, lever Frede & Mary det søde liv med maksimalt forbrug og minimal arbejdsindsats. Rollemodeller? Da kun for de mest forhærdede velfærdsnydere, næppe for yderne.

Modsat dronning Margrethe og prins Henrik, der efter sigende ubesværet kan samtale på flere sprog om alt fra taoisme til politik over nutidskunst og historiske slag, har vi en midaldrende kronprins, der stadig fester på Simon’s og en kronprinsesse med et massivt overforbrug af tøj. Når de åbner munden er det i bedste fald usammenhængende, i værste fald uinteressant. Og de skal bære Kongehuset videre? Mod hvad mon? Måske flere skattebetalte skiferier i Verbier med popstjerner og kongelige playboys.

Skal Kongehuset fortsat have en form for berettigelse, må det knap så unge par i gang med at sadle om. I stedet for at Mary fotogent fælder tårer over verdens elendighed, kunne hun jo spørge Richard Branson, hvordan man gør noget aktivt for at forandre verden. Og Frederik kunne overveje, om ikke det er på tide at droppe diskoteksbesøgene og begynde at træde i karakter som kultur- og værdibærer. Måske inspireret af engelske prins William, der synes at have forstået ord som pligt og ansvar og dagen efter sit bryllup tog på arbejde som redningspilot i stedet for på bryllupsrejse.

Virker det frelst? Så er det, fordi vi har glemt, hvad format er, og det danske kronprinspar er desværre ikke i overhængende fare for at minde os om det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.