Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Fra rabat til bonus

Lykke Friis: Rabat eller ej. Det bliver uden tvivl omdrejningspunktet, når EU-topmødet løber af stablen i dag og i morgen.

Lykke Friis, Europaordfører Venstre
Lykke Friis, Europaordfører Venstre

Ja, at dømme efter europaministerens nærmest messende understregning af, at »Danmark skal have rabat«, skulle man næsten tro, at rabatten også er altafgørende for, om Danmark overhovedet har fordele af at være medlem af EU.

Intet kunne dog være længere fra sandheden. Dertil er EU-budgettet på ca. en pct. af EU-landenes samlede BNP ganske enkelt for beskedent. Når det kommer til stykket, vil det derfor heller ikke være rabatten, men et helt andet spørgsmål på topmødedagsordenen, der for alvor vil kunne give dansk økonomi et vedvarende løft. Efter årtiers diskussion er der nemlig meget, som tyder på, at EU og USA langt om længe kan blive enige om at skyde forhandlingerne om en transatlantisk frihandelsaftale i gang.

Potentialet burde få enhver politiker på tværs af Atlanten til at smide alt, hvad de har i hænderne. For hvor kan man ellers opdrive en vækststigning på 1,5 pct. om året og en øget samhandel, der beløber sig på 200 mia. dollars årligt? Det er præcis derfor, USAs vicepræsident Joe Biden på den sikkerhedspolitiske konference i München i weekenden gjorde frihandelsaftalen til en mærkesag, mens premierminister David Cameron allerede har sat sagen øverst på Storbritanniens G8-formandskab.

At Biden benyttede en sikkerhedspolitisk konference til at slå et slag for frihandel, var langtfra nogen tilfældighed. Ved at puste gang i væksten og samtidig indirekte sætte de industrielle produktstandarder for fremtiden, vil Vesten også sende et klart signal til resten af verden om, at vi altså ikke har opgivet at kæmpe for en global orden præget af vores værdier (demokrati, frihandel osv.). Eller som Tysklands udenrigsminister Guido Westerwelle udtrykte det i München: »En transatlantisk aftale ()vil være en vigtig byggesten i fremtidens internationale liberale orden«. Når topmødet afsluttes – og i EU-debatten generelt – er det derfor afgørende, at vi også i Danmark har fokus på det væsentlige. Med al respekt er det afgørende ikke rabatten, men om vi ved hjælp af vores EU-medlemskab kan få en vigtig bonus i form af vækst, beskæftigelse og global indflydelse.

Og det kan vi nu engang bedst, hvis vi ikke bare overlader kampen for f.eks. en transatlantisk frihandelsaftale til de øvrige EU-lande. Selv om der nu er strøm på ideen, kan der meget vel komme protektionistiske kurrer på tråden, som frihandelslande må stå sammen om at fjerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.