Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Forudsigelser

Anne Sophia Hermansen: 2012 er ved at være forbi - hvad kommer der til at ske i 2013? Her er et bud.

Anne Sophia Hermansen, Pressechef
Anne Sophia Hermansen, Pressechef

En journalist kigger på de milliarder, der flyder i en lind strøm fra kommuner i det østlige til kommuner i det vestlige Danmark. Hvad går pengene til? Kører man igennem et vilkårligt jysk provinshul med 20.000 indbyggere, så er der kulturhuse, svømmehaller, rundkørsler med kæmpe kunstværker, og byen har også lige fået ny granitbelægning på hovedgaden og renoveret rådhuset. Giver det mening at bestikke folk til at bo på landet? For andres penge? Vi får en debat om udkantsbestikkelsen og begynder omsider at forstå modernitetens præmis: at vi bevæger os fra land til by.

Helle Thorning mener det samme om et vilkårligt emne et helt år og går 3 pct. frem i meningsmålingerne alene på det. Måske har hun alligevel et projekt, vil folk begynde at mumle hen imod årets slutning. Ved årets slutning vil jeg offentliggøre, hvad det er, Helle Thorning mener noget om.

Vi får også en kritisk debat om medierne. Dovne-Robert lærte os, at journalister bruger freaks som repræsentanter for en stor gruppe - uden selvkritik. Ekskulturminister Uffe Elbæk og gøglergate lærte os, at journalister hellere vil vælte ministre end vise os, hvad de laver. Der er gode journalister, og der er dårlige; sidstnævnte får en presseombudsmand, de kan hygge sig med, fordi Marianne Jelved har æggestokke til at reagere på pressens deroute.

Kønsdebatten har længe lidt under, at den reelt var ligegyldig. Store debatter har medført små resultater og ændret minimale ting, hvis noget overhovedet. I 2013 bliver det ikke længere ophævet til Deadline-niveau, at en dreng går i kjole, og at en kvinde får et barn med sig selv. Krisen giver os et større perspektiv, og det bliver nemmere at identificere de latterlige debatter fra lærerige. Det betyder et farvel til 95 pct. af alle debatter om køn, og Information må nu finde noget andet at fylde sine avisspalter med.

Virksomhederne viste os i 2012, hvor meget - eller hvor lidt - de betaler i skat. Vi har meget mere at takke LEGO end Fritz Schur for, og i 2013 begynder man at rette blikket mod velfungerende virksomheder, når der skal rekrutteres medlemmer og formænd til bestyrelserne i f.eks. SAS, DONG og Post Danmark. De gyldne faldskærme og eksorbitante lønningers tid klinger ud.

Endelig vil debatten om velfærdssamfundets ydere og nydere fortsætte. Skal vi fortsat have et velfærdssamfund, skal vi samtidig have en moralsk genopdragelse af danskerne. Ikke alle på overførselsindkomst er dovne hunde, men mange, som finder det helt umuligt at finde et arbejde, kan sjovt nok nemt finde vej i junglen af tilskud, støtteordninger, fradrag og ekstraordinære tilskud. Politiken bringer en kommentar af en enlig mor, der også er cand.mag. i engelsk og kunsthistorie. Hun har i otte år gået derhjemme med sine børn og mener, at det er den vigtigste samfundsopgave at være mor. Derfor henter hun også altid sine børn før kl. 13 i skole og institution. Det er nemlig så synd for børn i dag, at deres forældre er hektiske karrieremennesker, fortæller kvinden, hvis børn har friplads, får betalt mad og selvfølgelig modtager hun også maksimalt bidrag fra faderen, boligstøtte og ca. 16 forskellige tilskud. Det manglede altsammen bare, skriver hun og slutter: Staten bør belønne mig mere for at være mor.

Med ønske om et godt debat-2013.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.