Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Fortsætter Enhedslistens vildspor?

Martin Skou Heidemann: Enhedslistens Christian Juhl er totalt ude af trit med virkeligheden. I Berlingske 30. december er han citeret for, at tilbageholdenhed ikke vil gavne den danske økonomi en døjt.

»Hvis almindelige ufaglærte og håndværkere holder tilbage, har de mindre købekraft, og så varer det længere før vi får sat gang i hjulene igen. At arbejdsgiverne får højere overskud er jo ikke ensbetydende med, at det bliver omsat til ny aktivitet. De ophober kapital uden gavn for samfundet.«

Som almindelig håndværksmester ved jeg ikke, om jeg skal le eller græde over den slags nonsens. Udtalelsen er fuldstændigt frigjort for sammenhæng med den virkelighed, jeg møder i min egen virksomhed. Her bliver de penge, som virksomheden tjener, brugt på at konsolidere i et forsøge på at bevare arbejdspladser. Alle virksomheder, måske specielt håndværksvirksomheder, er under konstant pres for at vise vores finansielle samarbejdspartnere, at vi på trods af krisen har styr på virksomhedens økonomi.

Det er derfor også bemærkelsesværdigt, at Christian Juhl netop fremhæver, at håndværkere ikke behøver at vise tilbageholdenhed, når nu den samlede byggebranche for tiden er i dyb krise med manglende indtjening til følge. Jeg håber, at Christian Juhl kun har minimal indflydelse på regeringens økonomiske politik, når han nu får lov til at udtale sig så tåbeligt.

Langt mere foruroligende er det for mig, at jeg kan genkende 3Fs virkelighedsfjerne holdninger fra sidste overenskomsthandlinger i hans tirader. Her blev arbejdsgiverne mødt med krav om at hæve mindstelønnen med ca. 20 kr. i timen og andet fra samme skuffe. Derudover havde et større udvalgsarbejde med deltagelse af både arbejdsgivere og arbejdstagere forberedt en sammenskrivning af flere overenskomster med det formål at lette virksomhedernes dagligdag, uden at ændre medarbejdernes forhold. Desværre faldt det hele på gulvet takket være 3Fs sammenkobling mellem virkelighedsfjerne forhøjelser af mindstelønnen koblet med en misforstået holdning til virksomhedernes pressede situation. Overenskomstforhandlingerne endte som bekendt med en »kopi« af overenskomsten på industriens område. Bittert, når der nu var forberedt en reel effektivisering på byggeriets område.

Jeg håber ikke, at Christian Juhls udtalelser skal ses som et tegn på, at 3F stadig tager udgangspunkt i en alternativ virkelighedsopfattelse. Ellers bliver krisen meget lang i byggebranchen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.