Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarets omdømme – og straf

Niels Klingenberg Visisen: Det er dog uheldigt, og nok tegn på lidt manglende organisering i Forsvaret, hvis videoerne virkelig ikke har været kendt i Forsvarskommandoen, medmindre nogle bevidst har skjult dem. Men hvorfor? Jeg har skrevet speciale om civil-militære relationer, og det kan sætte denne nyeste episode i forholdet i lidt perspektiv, hvis man ser det over en periode.

Niels Klingenberg Visisen, Historiker
Niels Klingenberg Visisen, Historiker

Tilliden til Forsvaret er stille og roligt smuldret væk siden sidst i 1990erne på grund af en lang række skandaler, bl.a. general Hvidts afgang, K-notatet, Hommel-sagen, vådeskudsulykken i Irak, forsvarsminister Jensbys afgang, økonomi- og materielproblemer, Jægerbog-sag og adskillige flere. Pressen har ofte spillet en afgørende rolle i afsløringerne, for der har faktisk været skjult noget en gang imellem, hvilket bestemt ikke klæder en hæderkronet virksomhed som Forsvaret. Konsekvensen har været politiske straffe til Forsvaret, f.eks. øget civil kontrol i form af flere civile, mere kontrol i det hele taget og mere tvungen åbenhed. Forsvaret og dets ansatte har klart følt straffen, og det har ikke været sjovt at være soldat de seneste ti år, under de skarpeste missioner nogensinde, ingen veteranpolitik, og en ledelse som nok har svigtet dem lidt.

For nogle gange har Forsvaret måske udnyttet sin viden over for den civile politiske ledelse til at få de skibe, fly og kanoner, man gerne ville, de ekstra penge til budgettet, og måske ultimativt sådan lige tilbageholde lidt information; det var måske dét, som fældede Jensby? Denne balance mellem tillid til Forsvaret og straf for det, som ikke er i orden, kan være svær at ramme, og når der bliver straffet meget, påvirker det altså også Forsvarets (og enhver virksomheds) vilje og lyst til at arbejde åbent og ærligt. Straffen og overvågningen skal være tilpas og ikke overdrevet.

Når den bliver dét, begynder det at falde fra hinanden, og det bliver ikke effektivt. Slet ikke, hvis man skal ud i en ørken fyldt med vejsidebomber. Så det er ganske væsentligt, at de, som overvåger og straffer Forsvaret, politikerne og pressen, som repræsentant for befolkningen, kun straffer det, som straffes bør. Politikere og presse må via bedre kendskab til Forsvaret og dets missioner som helhed lære, hvor grænsen går. Forsvaret kan ikke selv sige fra, den mulighed har man selv fortabt pga. tidligere skandaler. Operation Green Desert bør ikke plette danske soldaters ry for godt arbejde i alverdens ørkener, tak!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.