Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Forbyd rygning i skoletiden

Gør noget for at sætte forbruget af cigaretter ned, lød budskabet fra Jon Stephensen til Lars Løkke tidligere på ugen. Helt enig – og indfør lige i samme ombæring røgfri skoletid.

Fra de unge går ud af grundskolen til de starter på en ungdomsuddannelse, begynder en masse at ryge. For en stor dels vedkommende hænger det sammen med, at alle vi mennesker er usikre, tryghedssøgende flokdyr – ikke mindst, når vi er unge og med hjerner under ombygning.

Det er lettere at få kontakt med andre og få nye venner, når du er ryger. Du stiller dig udenfor skolens matrikel i kredsen af rygere, og så er du en del af fællesskabet. Og den letteste måde at få kontakt – ikke mindst til det andet køn – ja, det er: »Har du en smøg?«

Som ung føler man sig udødelig, man leder efter sin egen identitet, gerne et stykke væk fra de kedelige voksnes. Man tænker ikke på, at nikotin skaber afhængighed, så når man som ung siger, at »jeg vil holde op, når jeg skal have børn« eller »når jeg bliver ældre«, er det bare ikke så let at sige stop, når man gerne vil. Det ved alle, der har prøvet. Derfor ønsker jeg mig lovgivning, der slår fast, at rygning i skoletiden ikke er tilladt.

Der er sket ændringer i løbet af de senere år, og det har nedbragt antallet af rygere. Men de unge ryger mere samtidig med, at undersøgelser også viser, at langt over halvdelen af de unge gerne vil stoppe. Når det gælder voksne rygere, ønsker størsteparten, at de aldrig var startet med at ryge. De fleste forældre, anset om de er rygere eller ej, ønsker heller ikke for deres børn, at de bliver rygere. Så lad os få klare, ens vilkår, så man vil kunne sige: »Rygning? Nej, det hører ikke til i skoletiden.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.