Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Forandringerne sniger sig ind på os

Søren Hviid Pedersen: Den opmærksomme iagttager bemærker noget foruroligende. Noget stille snigende. Først er det ved en officiel mærkedag, en hyldest til mangfoldigheden, hvor jøder bliver bedt om ikke at flage med det israelske flag.

Så er det i en sjællandsk boligforening, hvor et flertal af bestyrelsens medlemmer beslutter ikke at opstille et juletræ, som man ellers har gjort det i mange år. Der sker stille og roligt nogle små forskydninger, forskydninger væk fra det kendte, vante og trygge over mod det nye, usikre, meningsløse og ubefæstede. Selvfølgelig handler det ikke umiddelbart om flag og juletræer. Det handler om noget helt andet. Noget mere fundamentalt og foruroligende. Det mest foruroligende er ikke den snigende islamisering, men det forhold, at denne islamisering sker massivt lokalt og gennem demokratiske midler.

Perspektivet er måske, at Danmark vil få pletter af områder, hvor danske traditioner, vaner og værdier er ukendt og uønsket. I stedet har flertallet besluttet, at det danske skal fortrænges til fordel for det ikke-danske. Det andet, og ligeså foruroligende, er negligeringen af det skete. Politikere fra venstresiden har, med deres vante mangfoldighedsideologi, spundet deres historie som er, at de negative reaktioner er udtryk for overreaktion og skjult racisme, og de liberalistiske ideologer er bare ligeglade, så længe ingens individuelle rettigheder er krænket og det hele er sket på demokratisk vis.

Men både venstre- og højresiden udviser, gennem deres ideologiske snæversyn, en eklatant mangel på overblik og perspektiv. De er specielt forvildede i deres opfattelse af, at demokrati udelukkende består af tilfældige mennesker, med tilfældige interesser, rettigheder og identiteter.

Demokratiets forudsætning er ikke bare en adoption af flertalsstyre, afstemningsprocedurer og en skreven konstitution. Nej, demokrati er en livsform, der næres af noget meget mere substantielt end tilfældige interesser og procedurer.

Demokrati er folkestyre. Et styre af folk, et bestemt folk, der føler sig forbundet og solidarisk med hinanden gennem stærke fælles værdier, sprog og religion. Det danske folkestyre skal forvalte og beskytte det danske og Danmark, og et folkestyre, der ikke beskytter det væsentlige, er meningsløst. Demokrati er udtryk for en politisk eksistens, og dansk folkestyre skal som sådan afspejle danske værdier og danske identiteter. Dansk folkestyre kan ikke reduceres til noget formelt og proceduremæssigt, således at forstå at så længe disse procedurer er fulgt så er alt fint og godt. Nej, dansk folkestyre er først og fremmest forankret i det danske, i de værdier og traditioner, der nu engang er historisk fremvokset og som vi omfavner og finder tryghed ved.

Tilfældet i boligforeningen viser, med al ønskelig tydelighed, hvad der sker når demokrati løsrives fra det rodfæstede og nationale, og bliver en kampplads for multikulturalisme og mangfoldighedsideologi. I sådanne tilfælde bliver demokrati ikke et værn for det danske, men en decideret trussel mod de danske vaner og traditioner, ja, en trussel mod den danske sammenhængskraft. Dansk folkestyre skal rumme alle, også vores ikke-etnisk danske borgere, men denne rummelighed har nogle forudsætninger og en ramme. Denne forudsætning og ramme er det danske. Uden disse bliver demokrati til tyranni.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.