Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Flosklerne står i kø

Hvis du er med i en gruppe, der kan træffe beslutninger, skal du pege på, »at du sidder i maskinrummet«. Hvis en opgave er let at løse, skal du konstatere at løsningen er »lavpraktisk«.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Anvendelsen af floskler tager til. Ordbogen definerer floskler som »ordskvalder«, og det lyder rammende. Så, hvis du har ambitioner om at blive medlem af de meningsdannende grupper, gør du klogt i, at bruge nedenstående sprogbrug

1. Hvis du er med i en gruppe, der kan træffe beslutninger, skal du pege på, »at du sidder i maskinrummet«.

2. Det kan tilsyneladende ikke længere lade sig gøre blot at træffe en aftale, du skal sige »at aftalen skal forhandles på plads«.

3. Hvis et overskud vokser, kan du ikke fastslå dette i et klart sprog. Du skal pege på, at overskuddet »vækster«. Det lyder ganske vist mest som en gevækst, men det må du leve med.

4. Hvis du ønsker at drøfte et emne, kan du ikke bare foreslå det – emnet skal først »italesættes« (vor herre bevares). At bruge vendingen »adressere«, gør ikke sagen meget bedre.

5. Før i tiden var det muligt at levere et oplæg til et mål, nu kræver det tilsyneladende en »assist«.

6. Hvis en opgave er let at løse, skal du konstatere at løsningen er »lavpraktisk«.

7. Hvis en fremførelse ønskes rost, skal du sige: »Giv ham/hende en hånd« eller bedre »en stor hånd« – det er ganske vist en tåbelig floskel, idet vedkommende normalt har to hænder i forvejen!

Nu ville det være naivt at tro, at et enkel indlæg kan ændre verden, men heldigvis er der ofte indlæg i Berlingske der peger på de floskler. Måske det så vil lykkes at få ram på floskel nummer 1: »Fremadrettet.« Hvis et sådan ordskvalder bliver en del af sproget, bliver det en pine at høre på – og svært at overhøre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.