Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Farvel til Ali og endnu en topskattebetaler

Ali er datalog fra Iran og har arbejdet i en global virksomhed i Danmark i et par år. Han er en højt værdsat og sjælden arbejdskraft, men nu forlader han Danmark. Hvorfor? Det konstante fokus i medierne og i den politiske debat på indvandrere og flygtninge gør, at han ikke længere føler sig velkommen.

Den uregelmæssige togdrift og forlængede transporttid – på grund af den nyindførte ID-kontrol – mellem København og Malmø er en udfordring for medarbejderne i virksomheden Tradeshift.Foto: Nils Meilvang
Den uregelmæssige togdrift og forlængede transporttid – på grund af den nyindførte ID-kontrol – mellem København og Malmø er en udfordring for medarbejderne i virksomheden Tradeshift.Foto: Nils Meilvang

Ali er højtuddannet datalog fra Iran. Han er enlig og har arbejdet i Danmark et par år med sit speciale i komprimering af digital video. Ali var netop startet i en stilling som softwareudvikler i Tradeshift, hvor vi hjælper multinationale selskaber over hele verden med at digitalisere deres samhandel med leverandører og kunder. Vi er selv en global virksomhed med udviklingscentre i København, San Francisco, Suzhou i Kina og Novosibirsk i Rusland samt salgskontorer i Tokyo, Paris, München, London og New York. Vi har tæt på 300 medarbejdere over hele verden, og vi har stor fleksibilitet i forhold til at ansætte arbejdskraft, hvor vi tilbydes de bedste vilkår og hvor vi kan få vores stillinger besat.

Tradeshift blev stiftet i København i 2009. Det var fra starten vores mål at skabe et produkt til et globalt marked, så vi stræbte også meget bevidst efter at skabe en international kultur. Vi betjener kunder i over 190 lande, så kulturforståelse og sprogkundskaber er vigtige. Vi har nu kollegaer fra 43 forskellige nationaliteter, og arbejdssproget i vores kontorer er engelsk.

I København sidder vi sammen med over 70 højtuddannede specialister. Vi kunne bruge mange flere, hvis vi ellers kunne finde dem. Vi var derfor enormt glade da det lykkedes os at ansætte Ali. Men nu har Ali netop sagt op, og vi er forbandede over hans begrundelse: Han er træt af at føle sig stigmatiseret og sat i bås som indvandrer. Det konstante fokus i medierne og i den politiske debat på indvandrere og flygtninge gør, at han ikke længere føler sig velkommen i Danmark. Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var, at han netop har fået afslag på, at hans søster fra Iran kan besøge ham i Danmark. Nu flytter Ali til Stockholm, hvor han har fået tilbudt et nyt job i en svensk IT-virksomhed. Han bosætter sig i en mere imødekommende metropol, hvor han kan få besøg af sin søster!

Ali er specialist og han kan vælge og vrage mellem job over hele verden. Vi har prøvet at overtale Ali til at blive og sagt, at vi gerne vil kæmpe hans sag for ham. Vi har foreslået, at han kunne flytte til Malmø, hvor der i forvejen bor seks andre kollegaer. Men de står i en tilsvarende situation, hvor flere af dem overvejer deres fremtid på grund af den forhøjede rejsetid og kaos med skift af tog i Kastrup Lufthavn. Flere af dem er afhængige af at skulle hente børn i daginstitutioner. Den uregelmæssige togdrift og forlængede transporttid udfordrer deres ansættelse i Tradeshift.

Et afslag på et besøgsvisum koster her og nu Danmark over 600.000 kr. i skatteindtægter og omsætning. Men grundindstillingen i det signal, vi sender til højteknologivirksomheder og højtkvalificerede indvandrere, kan koste os milliarder. Vi står i en situation, hvor der ikke findes dansk arbejdskraft, der kan erstatte Ali, og vores hidtidige succes med at tiltrække kvalificerede kandidater fra det øvrige Europa og resten af verden er under pres. Ali bliver efter alt at dømme erstattet af en kollega i Novosibirsk eller Suzhou. Vi gætter på, at mange højteknologivirksomheder som Tradeshift vil genoverveje, hvor man skal investere i ekspansion af arbejdsstyrken. Er det generelle løn- og beskatningsniveau konkurrencedygtigt? Kan værtslandet tilbyde kvalificeret arbejdskraft? Føler virksomheden og medarbejderne sig velkommen?

I Tradeshift er det over de sidste seks år lykkedes os at tiltrække mange højtkvalificerede medarbejdere, og vi er generelt tilfredse med løn- og beskatningsforhold. Men vi er bekymret for fremtiden. Vi er bekymret over, at Storkøbenhavn er blevet delt i midten af paskontrol. Vi er bekymret over, at medarbejdere som Ali forlader en arbejdsplads, som han efter eget udsagn elsker. Men allermest er vi bekymret for Danmarks fremtid i forhold til at tiltrække og fastholde højteknologivirksomheder som Tradeshift. Som danskere har vi naturligvis en veneration for Danmark, men andre internationale virksomheder ser nok lidt mere nøgternt på Danmark. Lad os gøre det attraktivt for højtuddannede flygtninge og indvandrere at bosætte sig i Danmark. Lad os kæmpe for, at Danmarks andel af den globale flygtningestrøm bliver den bedst kvalificerede og ikke kun den andel, der ikke har andre muligheder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.