Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Fagforbund: Sex-krænkeren har ansvaret for krænkelsen

»Det ræsonnement betyder jo, at mænd har ret til at rage på alle de kvinder, de møder, lige til der er en, som siger fra.«
»Det ræsonnement betyder jo, at mænd har ret til at rage på alle de kvinder, de møder, lige til der er en, som siger fra.«

Ansvaret for seksuelle krænkelser ligger altid hos krænkeren, ikke hos offeret. Derfor er jeg dybt uenig med Laila Dam, der i Dagens Brev i Berlingske 7/1 »#SigDogFra« kritiserer #MeToo-kampagnen for at kalde det modigt, når seksuelt krænkede har stillet sig frem. De skulle bare have sagt fra, og Laila Dam efterlyser derfor selvransagelse blandt kvinder.

Det ræsonnement betyder jo, at mænd har ret til at rage på alle de kvinder, de møder, lige til der er en, som siger fra. Skulle vi så mene det samme om ofre for mobning? Det er deres egen skyld, de kunne bare sige fra… Men mobning og seksuelle krænkelser handler ofte om magtforhold.

I fagforeningen møder vi desværre purunge kvinder, som i deres første job blive udsat for ledere, der udnytter de unges usikkerhed og opfører sig upassende over for dem. Lederne udnytter, at de har magten til at fyre og f.eks. tildele de dårlige vagter. Værre er det, når det rammer eleverne. De kan ikke sige op. De har en uopsigelig kontrakt. Hvordan skal de kunne sige fra over for sådan en leder? Når de samtidig ved, at en ny praktikplads er svær at finde, hvis de – ved at sige fra – risikerer at blive fyret.

Derfor ligger ansvaret for krænkelser hos krænkeren, og offeret skal ikke påføres skyld. Vidner, som typisk er kolleger, har også et ansvar. Det er f.eks. ikke godt kollegaskab at advare en ny kollega: Pas lige på med at gå på lageret, når X er alene der. Godt kollegaskab er at stå sammen og gå til ledelsen, sin arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant og fortælle om krænkeren.

I de bedste verdener stoppede al seksuel chikane ved at sige fra. Så nemt er det bare ikke. Men lad os håbe, at #MeToo får den effekt, at det bliver nemmere at sige fra – både for offeret og for kolleger, der ser på.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.