Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Fædrelandet altid en konservativ mærkesag

Rasmus Jarlov: Søren Aastrup Rømer skriver i Opinion 9. december, at jeg gør fædrelandet »mindre« ved at gøre det til en konservativ sag. Jeg bliver belært om, at jeg i stedet blot skal ’forudsætte’ fædrelandet og lade det passe sig selv.

Rasmus Jarlov, Politisk leder for Konservative i Borger­ repræsentationen
Rasmus Jarlov, Politisk leder for Konservative i Borger­ repræsentationen

Jeg må desværre skuffe Rømer. Det Konservative Folkeparti har altid kæmpet for Gud, Konge, Fædreland, dansk kultur og det nationale fællesskab. Det vil vi naturligvis også gøre fremover. Ellers var der nærmest ikke nogen grund til at have et konservativt parti.

Vi kunne ikke drømme om at diktere, i hvilken retning kunst, film, arkitektur med mere skal bevæge sig. Men det er i høj grad en politisk opgave at sikre, at der er gode rammer for kulturen, at vi passer godt på vores kulturarv, og at samfundets bærende værdier bevares. For blot at nævne et par meget konkrete eksempler skal politikere eksempelvis afgøre, hvor meget historie-, dansk- og kristendomsundervisning der skal være i folkeskolen, hvordan folkekirken skal fungere, hvilke krav vi stiller til integrationen af indvandrere i dansk kultur, hvor godt vi skal passe på vores historiske mindesmærker, hvordan kunststøttesystemet skal indrettes, og hvor meget kultur og historie skal fylde på Danmarks Radio.

Man kan altså ikke bare lade, som om fædrelandet og kulturen passer sig selv, og at politikere kan lade være med at have en holdning til det. Det lyder måske godt og intellektuelt i et debatindlæg, men i virkeligheden vender man kulturen og fædrelandet ryggen, hvis man ikke tager stilling til det.

Rømer beklager sig over, at selve ordet fædreland bliver italesat for meget som et konservativt begreb og dermed mister sin brede appel, hvis Det Konservative Folkeparti bruger det i sin retorik. Den slags socialkonstruktivisme har vist aldrig fungeret andre steder end i intellektuelle diskussioner. Den eneste, der derudover nogensinde har kunnet italesætte en virkelighed, var Gud, da han beordrede, at der skulle blive lys. Siden har det ikke virket.

Det svarer i øvrigt til at bede Venstre holde op med at tale om landbruget, fordi folk ellers vil opfatte det som en liberal institution og tage afstand fra den.

Politiske partier skal naturligvis tale om de værdier og institutioner, som de lægger vægt på. I forhold til fædrelandet er der en reel og ærlig skillelinje mellem de partier, der lægger stor vægt på det nationale fællesskab, og de partier, som ser det som forældet og irrelevant.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.