Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Europas lyse fremtid

Byline billede: Sognepræst Marie Høgh
Byline billede: Sognepræst Marie Høgh

Europa på et fad. Et lille knoglet skeletagtigt væsen, en anden med en muskuløs krop – store huller i de ansigtsløse ansigter der, hvor øjnene skulle sidde. I baggrunden en skikkelse i dødens dragt. Den lille med knoglekroppen serverer Europa på et fad. Kønt er det ikke – det er virkeligheden jo sjældent.

Heller ikke med den spanske kunstner Ismael Gonzalez de la Sernas penselstrøg fra 1935. Olie på lærred. »Europe« hedder maleriet, der hænger på Museo Reina Sophia i Madrid. Mens vi endnu ventede på Brexit, stod jeg i sidste uge stille foran »Europe«. Gåsehud – men ikke af den nedkølede grålige museumsluft. Dengang i 1935 var nazisterne lige kommet til magten, fascisterne trampede rundt i Italien og i Spanien ventede mørkeårene under Borgerkrigen. Uden sammenligning i øvrigt, er der utallige historiske eksempler på, at Europa har været serveret på et fad. Storfyrsterne der har gjort det til en hovedret at regere over hele Europa. Napoleon gjorde det. Romerne gjorde det.

Nu vil englænderne ikke længere være en del af en ret, der serveres på et fad. De vil ikke være det grønne, der ligger ved siden af bøffen. Og hele den lumre sommermorgen har vi nu i radio og på TV hørt på jammerkommoder og grædekoner (læs: eksperter, politikere etc.), der trutter i dommedagsbasunerne om pundet, der rasler ned, Putin der vågnede med et saligt smil på munden – om den slagne Cameron og EU’s historiske krise. Nå ja, det er slut med Erasmuslegat til udvekslingsstuderende, og så kommer posten vel heller ikke længere til tiden. Gudfaderbevares. Det er som koret i de græske tragedier, der understøtter og forstærker tragedien.

Hvad enten man er tilhænger eller modstander af Brexit ville det være forfriskende at se briternes farvel til EU i fremskridtets lys. Drop nu nederlagsminen over at englænderne ikke vil være med i den ret. Nu er det sådan, virkeligheden er – så se dog muligheden i den. Spørgsmålet er faktisk ikke, hvad England skal gøre, men hvad EU skal gøre. Hvilke nye muligheder åbner Brexit? Det er en falsk modsætning at skyde EU-kritikere i skoene, at de ikke vil samarbejdet.

Jo, alle europæiske borgere vil samarbejdet. Det er klart. Og med en vakkelvorn union er der netop skabt muligheden for at etablere et samarbejde, som folket vil – som landene kan stå bag. Ikke en sammenslutning, der betyder enshed og ensretning. Det gør Europa til en ret, der kan serveres på et fad. Men et samarbejde mellem frie og selvstændige nationalstater der kan nyde godt af hinandens udvikling – frie folk. Det kan blive til stor lykke for Europa.

Men unionen er blevet tilskrevet en næsten eskatologisk frelsende betydning »hvis bare vi er med«. Ængsteligheden for at forlade EU minder om det åndelige chok, dengang de første lutherske kirker løsrev sig fra den katolske kirke og rystede i bukserne for at forlade deres store »åndelige mor«.

Det er altså små bange menneskers frygt for det ukendte. Englænderne har nu kastet sig ud i det. De er færdige med at styre og råde deres land på en måde, så de kan servere en passende konventionstro ret for kommissionen. Nu står englænderne med ansvaret selv. England har fået sin selvstændighed tilbage, der styrker virkelyst og fremdrift. Europas sande stemme har lydt. Folket er blevet taget med på råd. England har altid været stærk nok til at klare sig. De førte krig mod Romerriget. Nedkæmpede Napoleon. Stod alene mod Det Tredje Rige. Så England er et forbillede – der åbner for en lys fremtid for det europæiske samarbejde.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.