Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

EU og NobelsFredspris

Lars Hovbakke Sørensen: I dag modtager EU Nobels Fredspris i Oslo. Valget af EU som modtager af Nobels Fredspris er lidt usædvanligt.

Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet
Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet

Det mest almindelige har nemlig altid været, at de personer eller organisationer, der har fået prisen, har gjort en indsats i forbindelse med en begivenhed, der har fundet sted relativt kort tid forinden. For eksempel fik Mikhael Gorbatjov fredsprisen i 1990 for sin rolle i forbindelse med afviklingen af den kolde krig, og Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk fik prisen i 1993 efter afviklingen af apartheidstyret i Sydafrika.

Somme tider har prisen endda været givet på »forventet efterbevilling«, det vil sige, inden prismodtageren næsten har kunnet nå at udrette noget for fredens sag. Det gjaldt for eksempel da USAs nyvalgte præsident Barack Obama fik prisen i 2009.

Med EU er det andeledes end i de fleste andre tilfælde. EU får ikke prisen på grund af én enkeltstående, meget ny indsats for en bestemt sag. EU får prisen for sit årelange arbejde siden oprettelsen i 1957 for at skabe fred og samarbejde mellem nationerne. Og her tænkes ikke kun på forskellige forsøg fra EUs side på at spille en rolle på den verdenspolitiske scene gennem de allerseneste år. Her tænkes mindst lige så meget på EUs langvarige indsats for at sikre freden i Europa gennem alle årene, ud fra tankegangen om, at hvis ikke vi havde haft EU, var det ikke sikkert, at der i hele efterkrigstiden havde været fredeligt samarbejde mellem de fleste af Europas stater (undtaget mellem de eks-jugoslaviske republikker i 1990erne), men derimod fortsat konkurrence og måske endda krig, som i de foregående mere end 1.000 års europæiske historie. Det er dét perspektiv, man skal tænke på, når EU i dag får prisen i Oslo.

Det er sjældent, men ikke enestående, at en organisation eller en person får fredsprisen for en løbende langvarig indsats i stedet for at få den for én enkeltstående, konkret begivenhed. Det skete for eksempel også, da USAs forhenværende præsident Jimmy Carter fik prisen i 2002, for sine mange års arbejde for freden, hvis begyndelse fandt sted helt tilbage i hans regeringsårfra 1977 til 1981.

Spørgsmålet er, om ikke det er mindst lige så flot for en organisation og en person at modtage Nobels Fredspris for at have ydet en langvarig indsats for freden end for »kun« at have gjort det i forbindelse med en enkeltstående begivenhed af nyere dato. Måske havde Europa set helt anderledes ud i dag, hvis ikke EU havde eksisteret i de seneste 55 år. For eksempel er det heller ikke sikkert, at de europæiske stater ville have forsøgt at løse den økonomiske krise siden 2008 i fællesskab, hvis ikke de havde haft EU som en veletableret ramme at gøre det inden for. Uden EU er det ikke usandsynligt, at konkurrencen mellem de europæiske stater, nationalismen og mistilliden mellem Nord- og Sydeuropa havde fået et meget mere ekstremt udtryk, end nogen kan forestille sig i dag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.