Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Et tilbageblik: Hvad er der sket med Venstres sjæl?

»Der er ingen tvivl for mig om, at min morfar ville have set Inger Støjberg som en langt bedre repræsentant for det sande Venstre end Jens Rohde.«

Peter Nedergaard.
Peter Nedergaard.

Der har i den seneste tid været en del Venstrefolk, som enten har forladt partiet eller været ude med kritik på grund af Venstre-regeringens udlændingepolitik. Eksempler herpå er Jens Rohde og Britta Schall Holberg. De mener, at der er sket et værdiskred i Venstre væk fra den tidligere linje.

Det har fået mig til at tænke på, hvad min afdøde morfar ville sige til den sag. Han var kvintessensen af Venstres traditionelle sjæl: mellemstor gårdejer, mangeårig sognerådsformand, formand for den lokale brugsforening, medlem af andelsslagteriets bestyrelse osv. osv. Jeg ved også nogenlunde, hvad han mente dengang om dette og hint, for jeg tilbragte af forskellige årsager megen tid af min barndom hos netop min morfar og mormor deroppe nord for Randers.

Landsbyen, hvor de boede, var aldrig blevet udskiftet. Gårdene var stadig placeret meget tæt på hinanden, og markerne strakte sig stjerneformet ud herfra, som de havde gjort i flere hundrede år. At man derfor var fysisk tæt på hinanden befordrede også megen social omgang. Der skulle ikke mange undskyldninger til for at indbyde til fest. Så troppede man op, et par lokale kogekoner sørgede for suppe, kalvesteg og is, der blev sunget en tre sange, holdt en tale eller to og så kortspil, politisk snak og cigarer i den ene stue for mændene og god sladder, kaffe, strikketøj og småkager for konerne i den anden stue. Som dreng placerede jeg mig tit let tilbagetrukken ved et af kortspilsbordene og lyttede på.

Essensen af holdningerne var: Flid er godt. Den skal alle mennesker bedømmes på. Først gøre sin pligt og derefter indkræve det fornøjelige. Alle må prioritere. Enhver ved, at man ikke kan fodre både grise og køer med det samme korn. Man skal være glad for det danske, fordi det nu engang er det, som man selv er rundet af, og selvhad er skidt. De svage skal man altid hjælpe, men den må ikke blive en sovepude, og den skal helst gå til dem, som har behov i nærsamfundet.

En sang, som blev sunget igen og igen og igen, var H.V. Kaalunds »På det jævne«, hvor indledningen lyder: »På det jævne, på det jævne,/ikke i det himmelblå,/der har livet sat dig stævne,/der skal du din prøve stå.« Den fortsætter længere nede: »Funkler sværmerisk dit øje,/finder verden stolt din flugt?/Vil du ej dit hoved bøje/under livets strenge tugt,/vil du ikke marken pløje,/før du høster markens frugt?« Den sang var sandsynligvis blevet sunget i tilsvarende forsamlinger årtier tilbage.

Når den sang var så populær i denne forsamling af Venstre-folk, er det naturligvis, fordi den afspejlede deres holdning. Den sagde dem noget vigtigt. Også i politik gjaldt det om at undgå sværmeri for ideelle forestillinger uden jordforbindelse.

Det afgørende var, at tingene kunne fungere i den konkrete, jævne virkelighed og ikke blot lyde fint som skønsang i det himmelblå.

Danmark står med en massiv tilstrømning af flygtninge og migranter langvejs fra, der er en stor udfordring i mange kommuner og koster landet milliarder. Foran lurer nedskæringer på alt fra ældrepleje og til skoleområdet og skattestigninger alligevel.

Der er ingen tvivl for mig om, at min morfar i den situation ville have set Inger Støjberg som en langt bedre repræsentant for det sande Venstre end Jens Rohde og Britta Schall Holberg. Det var livet på det jævne, som det er, over for sværmeriet og den falske stolthed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.