Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Et quick-fix til økonomien

Frank Korsholm: Regeringens planer om en ny vækstplan i marts har åbnet for en strøm af konstruktive forslag fra såvel politiske partier som fra de store erhvervsorganisationer, der stort set alle er variationer over samme tema nemlig en sænkning af skatter og afgifter på erhvervslivet.

Frank Korsholm, Erhvervspolitisk chef Håndværksrådet
Frank Korsholm, Erhvervspolitisk chef Håndværksrådet

Alle forslag er velbegrundede, men de har det fællestræk, at de først virker på den lange bane og ikke løser den akutte problemstilling om her og nu at få skabt nye job.

Økonomien har derfor brug for et quick-fix. Håndværksrådet vil derfor gerne byde ind med tre forslag, som vil skabe hurtig vækst i de små og mellemstore virksomheder, og som vil bidrage til at lette det kollektive tungsind, der har ramt alle forbrugerne og som gør, at et stigende antal lønmodtagere frygter for fremtiden og deres job og derfor holder igen med deres privatforbrug.

1. Genindfør håndværkerfradraget i ny og større skala. Regeringen afskaffede fra nytår håndværkerfradraget og er dermed gået den stik modsatte vej end Sverige, hvor boligejerne i de seneste fire år har haft 50.000 kr. i skattefradragfor håndværkerydelser i forbindelse med vedligeholdelse og forbedringer af boligen samt et tilsvarende fradrag for serviceopgaver i hjemmet. I Danmark står vi nu til at tabe 5.000 job, mens svenskerne har skabt omkring 15.-25.000 nye hvide job i byggesektoren og fjernet 90 pct. af det sorte arbejde.

2. Ingen statslig indblanding i reparation af brugte biler. Af uransagelige grunde mener regeringen, at det er sundere for dansk økonomi at importere nye biler fra Japan og Sydkorea fremfor at holde gang i den danske bil- og autobranche ved at lade danske mekanikere reparere skader. Politikernes indblanding har de seneste år kostet et meget betydeligt antal arbejdspladser. Hvis regeringen i stedet havde tillid til markedskræfterne og lod det være et privat mellemværende mellem forsikringsselskaberne og bilejerne, om deres bil skal skrottes eller repareres, kunne regeringen med et fingerknips tilvejebringe et større antal arbejdspladser

3. Pres kommunerne til at øge de offentlige udbud. Der er et potentiale for nye offentlige udbud på næsten 300 mia. kr., og erfaringerne viser, at udliciteringer giver en besparelse på ca. 20 pct. Noget af det dummeste, den nye regering har foretaget sig, var at sløjfe målsætningen om at øge kommunernes udbud fra 26 pct. til 31,5 pct. i år 2015. Ved at genindføre en udbudsmålsætning og f.eks. hæve overliggeren til 35 pct. i år 2020, vil regeringen ikke bare kunne spare op imod 10 mia. kr., men den vil samtidig bidrage til en markant effektivisering af den kommunale sektor og fremme beskæftigelsen og aktiviteten i den private sektor. Gennemfører regeringen de tre forslag, vil den hurtigt kunne skabe mellem 20.-30.000 nye private arbejdspladser. Dermed vil regeringen også få lidt ro til at gennemføre de langsigtede reformer og skattelettelser, der skal sikre erhvervslivets konkurrenceevne på den lange bane.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.