Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Et perverteret skattesystem

René Arestrup Kommunikations- rådgiver/journalist
René Arestrup Kommunikations- rådgiver/journalist

DR har med programmet »I skattely« formået at sætte skattesnyd på dagsordenen. I en række programmer har DR-Dokumentar vist, hvordan en række rådgivere står på spring for at hjælpe privatpersoner og virksomheder med at reducere, eller helt eliminere, skattebetaling i Danmark. Det har givet anledning til berettiget forargelse.

Men ’skatteplanlægning’ eller ’skatteoptimering’ er en gængs disciplin på højloftede kontorer over det ganske land. Disciplinen er ikke blot en konsekvens af, at der findes en række småstater, der tilbyder skattely for alverdens velhavere, det er i lige så høj grad en konsekvens af, at vi har et absurd komplekst skattesystem.

DR-dokumentaren dribler klogeligt uden om skattelovgivningens utallige krinkelkroge for i stedet at udfolde sig på en ren moralsk præmis. De medvirkende rådgivere forsvarer sig med, at de blot opererer ’kreativt’ inden for skattelovgivningens rammer. Som seer bliver man efterladt i et moralsk-juridisk ingenmandsland, hvor det er svært at gennemskue, hvad der er op og hvad der er ned. Ja, det er forargeligt, at der findes virksomheder og privatpersoner, som ikke synes, at de skal bidrage til fællesskabet. På den anden side lever vi i en retsstat, hvor loven og domstolene udstikker retningslinjer for, hvad vi kan og må.

Diskussionen om nogle menneskers moral eller mangel på samme er dybest set uinteressant. I virkeligheden rejser programserien et langt mere fundamentalt spørgsmål, nemlig om vi har et effektivt, retfærdigt og demokratisk skattesystem. Alene det faktum, at skatterådgivning udgør en hel – og aldeles ikke-værdiskabende – industri, indikerer, at vi har et problem.

Den danske person- og selskabsskattelovgivning er et monstrøst kompleks, der, udskrevet på A4-papir, fylder mere end 50.000 sider. Dermed giver det næsten sig selv, at vi for længst har vinket farvel til enhver form for gennemsigtighed, effektivitet og retfærdighed. I dag er skattebetaling i høj grad et spørgsmål om at købe sig til den bedste rådgivning.

Skattelovs-komplekset er blevet skabt lag på lag og udfra en politisk vildfarelse om, at skattesystemet på den ene side skal være nærmest millimeter-retfærdigt og på den anden side fungere som et fordelings- og incitaments-værktøj. Resultatet er et perverteret lovkompleks, der er fuldstændig uigennemskueligt for almindelige mennesker og som i sidste ende kun tilgodeser rådgivnings-industrien og de mennesker, der har råd til at købe industriens ydelser.

Det er fint, at DR har skabt debat. Politikerne vil utvivlsomt ile med nye lovgivnings-initiativer, som skal dæmme op for den tilsyneladende omfattende skatteunddragelse. Det vil være ren symbol-politik og næppe gøre anden forskel end at ’kreativiteten’ flytter nye steder hen. Almindelige danske skatteydere bliver efterladt på perronen med et lovkompleks, der i sin essens er udemokratisk.

Gennemsigtigheden, retfærdigheden og effektiviteten har kun en chance den dag, der opstår et politisk flertal, som har mod til at rive hele skattesystemet ned og starte forfra.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.