Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Et helt nyt kapitel i EUs historie

Morten Messerschmidt: David Cameron. »Han er kommet, den unge mand om hvis vugge engle og gratier har stået vagt.« Således skrev komponisten Robert Schumann, da han første gang hørte Johannes Brahms ved klaveret.

Morten Messerschmidt, MEP (DF), cand.jur.
Morten Messerschmidt, MEP (DF), cand.jur.

Vel højstemt; men alligevel kom jeg til at tænke på dette citat, da jeg i går hørte den britiske premierministers tale om EU. Efter først at minde os om Europas historie, hvor UK altid har forsvaret friheden og demokratiet, konkluderede han, at EU i dag befinder sig i mindst tre alvorlige kriser.

1. Eurokrisen, hvor intet tyder på, at den er bag os, vil medføre grundlæggende ændringer af EU-samarbejdet, som med Barrosos ord skal gå i retning af en føderation.

2. Den økonomiske krise, hvorved EU taber konkurrencekraft til resten af verden. Fraværet af frihandel, den omfattende protektionisme samt overregulering og bureaukrati har gjort EU til et taber-kontinent.

3. Den demokratiske krise med sit enorme gab mellem EUs ledere og EUs befolkninger.

Disse tre udfordringer må håndteres. EUs forslag er mere EU-regulering. Mere af det samme. Og de danske EU-partier har støttet op herom og er blandt andet gået med i EUs finanspagt. Folketingets EU-partier vil have Danmark så tæt på Barrosos tanker som muligt. Spørgsmålet er, hvad danskerne vil. Herom ved Helle Thorning-Schmidt intet hun har nemlig aldrig ulejliget sig med at spørge.

Tværtimod har statsministeren og EU-vennerne fra SF til De Konservative gang på gang, når EU-kritikere har sat spørgsmålstegn ved EU, arrogant kategoriseret kritikken som et ønske om udmeldelse af EU. Skal EU virkelig være en klub, hvor man kun kan være helt med eller helt ude? Det ønsker jeg ikke. EU skal være fleksibelt. Og det er præcis, hvad Cameron siger.

Det er nyt. Nu må det være slut med, at EU-partierne skyder kritik til side med påstand om, at alternativet er udmeldelse. Der er nu en anden vej, hvor man med de danske forbehold som strålende forbillede vælger områder af EU-traktaten fra. Tager sin suverænitet tilbage til Folketinget. Det kunne være EUs magt på finansloven; udlændingepolitikken; retten til vore sociale ydelser; arbejdsretten og/eller meget mere.

Cameron vil et bedre EU. Og spørgsmålet er vel også, hvordan det i længden vil være sundt for et EU forkrampet at holde fast i »en stadig snævrere« union uden folkelig opbakning. For 200 år siden fulgte den britiske filosof Edmund Burke med dyb bekymring den franske revolution og dens betydning for hele det europæiske kontinent med den terror, død og ødelæggelse, der først fulgte, og den efterfølgende radikalisme, som fandt fodfæste i menneskerettighedsdyrkelsen. I dag fremstår Cameron som en moderne Burke, der med oprigtig bekymring for et Europa, der er i brand, ønsker sig et samarbejde, hvor befolkningerne føler sig inkluderet.

Vel er Cameron ikke virtuos pianist som Brahms eller stor filosof som Burke. Men jeg tør sige, at han med denne ene tale har gjort mere for demokratiet i Europa end de 26 andre forskræmte statsledere, som aldrig har turdet spørge befolkningen til råds.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.