Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Et bud på en vækstpakke

Mads Lundby Hansen: Statsminister Helle Thorning-Schmidt har meddelt, at regeringen vil fremlægge en konkurrenceevnepakke 1. marts. Pakken skal stimulere væksten i den private sektor og forbedre virksomhedernes konkurrenceevne.

Bylinefoto: Mads Lundby Hansen.
Bylinefoto: Mads Lundby Hansen.

Fokus på konkurrenceevnen er relevant, når det erindres, at industribeskæftigelsen siden år 2000 er reduceret med 25 pct. eller ca. 100.000 personer. Det er det næststørste beskæftigelsesfald i industrien i EU15. I perioden er danske industri-virksomheders lønkonkurrenceevne blevet svækket med ca. 20 pct.

Regeringen har signaleret, at pakken vil reducere skatter og afgifter. Ser man på Thorning-regeringens samlede skattepolitik indtil videre (skattereformen, finanslovene for 2012 og 2013 mv.) er der tale om en samlet skatteforhøjelse på ca. fire mia. kr. Over for erhvervslivet har der været tale om en ustabil skattepolitik med i alt 65 skattestigninger siden regeringsskiftet. Der er derfor gode grunde til at fremlægge en pakke, der sænker skatter og afgifter væsentligt. I det følgende skitseres et bud på en vækstpakke.

Min anbefaling er, at man i 2013 letter skatter og afgifter med godt seks mia. kr. voksende til 17 mia. kr. i 2014. Det anbefales finansieret gennem nulvækst i det offentlige i 2013 og 2014 samt reformer af SU og kontanthjælp. Dermed lever man også op til EU-kravene til de offentlige finanser.

I pakken reduceres selskabsskatten fra 25 til 23 pct. i 2013 og yderligere til 20 pct. i 2014. Lettelsen i selskabsskatten vil gøre det mere attraktivt for private virksomheder at investere i bl.a. ny teknologi og maskiner. Det vil bl.a. øge produktiviteten og ad den vej forbedre konkurrenceevnen. Herudover bliver det nemmere at tiltrække udenlandske investeringer. Med en selskabskat på 20 pct. kommer vi bl.a. under niveauet i Sverige, der i år har sænket selskabsskatten til 22 pct. I England sænker man også selskabsskatten i disse år, mens Norge overvejer at gøre det. Det er vigtigt, at Danmark tager skattekonkurrencen op og sænker selskabsskatten, så vi på dette punkt er relativt konkurrencedygtige.

Herudover anbefales det, at afgifterne på grænsehandelsfølsomme varer halveres i 2013. Det drejer sig bl.a. om afgifter på vin, sodavand og øl. I 2014 afskaffes disse afgifter helt. Reduktionen i afgifterne vil reducere grænsehandlen, ligesom de lavere afgifter vil gøre indkøbskurven større, når danskerne køber ind. Det vil gavne beskæftigelsen i detailhandlen.

Herudover anbefales en fjernelse af NOx-afgiften og en reduktion i energiafgifter. Det sker for at forbedre bl.a. produktionsvirksomhedernes konkurrenceevne på verdensmarkederne. Danske virksomheder hæmmes i den globale konkurrence af meget høje afgifter og det kan betyde tab af markedsandele og arbejdspladser. Det kan også medvirke til, at virksomheder vælger at flytte produktion og arbejdspladser til lande med lavere skatter og lønomkostninger. Det er på tide, at Christiansborg påbegynder det lange seje træk det er at forbedre dansk økonomis konkurrencekraft. Forhåbentlig bliver Thornings vækstpakke det første skridt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.