Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

’Ercules’

Mikkel Vedby Rasmussen: Den militære operation i Mali er begyndelsen på en ny forsvarspolitik. Folketingets partier forhandler om den danske indsats i Afghanistan. Skal kampvognene blive? Skal der sendes F-16 til landet? Alt imens politikerne diskuterer de spørgsmål, viser deployeringen af en C130-Hercules til Mali, at Afghanistan er så 2012.

Mikkel Vedby Rasmussen, professor, Institut for Statskundskab, KU
Mikkel Vedby Rasmussen, professor, Institut for Statskundskab, KU

I 2013 ser vi omridset af den nye forsvarspolitik, som efterårets forsvarsforlig lagde grund til. I de sidste ti år har det været et succeskriterium i sig selv, at de danske soldater var i front, gerne i så store lejre og med så tungt materiel som muligt. At forsvaret nu skal til at flyve ødelagte kampvogne hjem fra Afghanistan til den nette sum af 25 mio. kroner er et eksempel på, hvor stor denne investering har været.

Operationen i Mali følger et andet paradigme. Selvom Herculesen vejer meget, så er dens operation let, fordi den skal flyve andre landes soldater i krig, snarere end danskere, og fordi operationens afslutningen ikke kræver den langsommelige afvikling, som i Afghanistan. Herculesen kan flyve hjem med mandskabet på 40 mand, så snart folketing og regering bliver træt af operationen. Den slags operationer kan ikke have de store mål om demokratisering og kønnenes ligestilling, som Afghanistankrigen har haft.

Spurgt om missionens mål svarede forsvarsministeren således, »vi har ikke sådan ét med, at alle islamister skal være ude af Mali, hvilket nok også ville være en anelse naivt«. Dette ønske om ikke at være naiv, er måske det afgørende nye i forsvarspolitikken. Dette er et område af verden, hvor Danmark længe har ydet bistand, og det vil vi også gøre, når Herkulesen er fløjet hjem. Det er ikke militære midler, der er vejen til en bedre verden, som vi blev forledt til at tro i Afghanistan.

Med så begrænsede mål, synes succeskriteriet i høj grad at være, at Danmark, som i Libyen, kunne være blandt de første, der meldte sig under fanerne. Det er et vidnesbyrd om forsvarets effektivitet, men i konkurrencen med andre små lande om at komme først, kan vi nemt glemme at overveje, hvad vi melder os til. Frankrig er et land, hvor man ikke udtaler h’er, spiser foie gras og har en lang tradition for at gribe militært ind i Afrika. Personligt kan jeg godt lide foie gras, mens folk med andre etiske overvejelser får en grim smag i munden. Vil militær indgriben i Afrika med de gamle kolonimagter efterlade en tilsvarende grim smag i munden, når de danske politikere har sunket den første stolthed over igen at være først på vingerne?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.