Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Er Melania Trumps jakke til 350.000 kroner Marie-Antoinette værdig?

Frakken som USAs førstedame, Melania Trump, forleden bar under et besøg i Italien, er designet af det italienske modehus Dolce & Gabbana og koster 350.000 kr. Foto: Scanpix Denmark
Frakken som USAs førstedame, Melania Trump, forleden bar under et besøg i Italien, er designet af det italienske modehus Dolce & Gabbana og koster 350.000 kr. Foto: Scanpix Denmark

Lige nu ruller en tsunami af forargelse over Melania Trumps påklædning. Hun tog en jakke på til G7-topmødet. Prisen på jakken fra Dolce & Gabbana var eksorbitante 51.500 dollars, hvilket svarer til 350.000 kr. Mere end den årlige amerikanske gennemsnitsindtægt. Er det jantelov at påpege det?

Jeg har et instinktivt og intenst mishag mod enhver, der fortæller kvinder, hvad de skal med deres egne kroppe, liv og penge. Men denne razzia fra modepolitiets anti-Trump-korps afslører også, hvor lidt forståelse der er for modens markører. Ingen bruger spalteplads på at være forargede over aspirerende mandlige lederes dyre ure eller kulfibercykler. Kvinder kommer ikke ind i magtens indercirkel med en mulepose fremfor en Mulberry-taske.

Man bliver taget alvorligt i magtens verden, når man klæder sig som en, der bør have magt. Se på malerier og fotos af eliten gennem tiden, se hvor prangende de altid har klædt sig. Den stramme elegance efter den franske revolution. Rokokoens underfundige sløjfer, snøringer og overdådige blomsterbehængte taft, barokkens bredskuldrede stillen sig an. Altid en eksklusiv modsætning til det jævne folk.

I dag er det mere underspillet (med visse nyrige undtagelser), man skal se efter de subtile detaljer, der afslører bærerens bevidsthed om signalværdier og luksus. Melania Trump gør, som modehusene dikterer, bortset fra et fravalg af pels. Hun klæder sig dyrt og designerbevidst, en belgisk designer i Belgien, italiensk i Italien. When in Rome. Ved at bære tøj fra værtslandene signaleres en støtte til deres patriotiske plisséringer og possementer. En flok af tonegivende amerikanske modeskabere har i øvrigt sagt blankt nej til at klæde hende på qua hendes mands politik.

Modemaskinen er en gigantisk industri, og en førstedame bør tage den alvorligt. Men der er forskel på førstedamer. Michelle Obama blev skældt ud af den daværende opposition for at have båret en kjole til hele 13.000 dollars. Hun støttede oftest amerikanske mærker og kombinerede med tøj, der kommer fra mall’en. Michelle var ikke påklædningsdukke, men var i øjenhøjde med folket. Det er et sted, Melania aldrig har været, og det er netop det, Trumps vælgere elsker hende for.

Den nærmest ublu fejring af luksus og trofæhustrulivet, der viser, at hun har vundet. Hun giver intet andet af sig selv end det, der kan smyge sig om hendes modelkrop. Hun er et glansbillede. En sfinks. Og hun har ingen magt udover sin mands. Melania er nærmest gangsta-agtig, når hun flasher sit bling, mens hendes mand slagter fattiges sikkerhedsnet og hjælp til mad og medicin, opruster militært. D&G har takket hende overstrømmende og rakket deres »haters« ned via Instagram.

Det er bare en jakke. Og en privilegieblindhed, der er Marie-Antoinette værdig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.