Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Chefredaktørens Blog

Enkeltsager i medierne

Lisbeth Knudsen: Ikke mange i Danmark har undgået at lære navnet Masho at kende i den forløbne uge, hvis man har åbnet for et eller flere medier. Den nu ni-årige etiopiske pige, adopteret af danske forældre og nu anbragt på et børnehjem efter et på alle måder totalt mislykket forløb, må gribe fat om følelserne hos alle.

Berlingske Medias koncernchef Lisbeth Knudsen får fremover rådgivning af SEB Enskilda i forbindelse med det forestående salg af koncernen.
Berlingske Medias koncernchef Lisbeth Knudsen får fremover rådgivning af SEB Enskilda i forbindelse med det forestående salg af koncernen.

Fordelene ved en enkeltsag som denne stærke fortælling om Masho er, at alle kan forholde sig til den. Det er ofte set i politik, at det er enkeltsager, der får politikerne i sving med at gøre noget ved et forsømt område, eller som skærper opmærksomheden om et tilsyn eller nogle opgaver, der ikke bliver løftet ordentligt. Men enkeltsagerne har også en pris. Den pris, at de forvrider perspektivet og ikke giver et korrekt billede af den generelle tilstand på i dette tilfælde adoptionsområdet. Den pris at andre forældre med adoptivbørn kan blive urolige for, om deres adopterede barn nu er kommet til dem på de rigtige præmisser og ikke som et resultat af en menneskehandel. Den pris at de adopterede børn, som trives og har det rigtigt godt her med deres nye liv, kan blive konfronteret i skolen og andre steder med samme spørgsmål og frygt for, om de nu kunne blive sendt hjem til deres biologiske forældre.

Mediedækningen af Masho-sagen startede med den brutale, offentlige gabestok på de sociale medier i særdeleshed i forhold til et adoptivforældrepar, der helt åbenlyst ikke magtede at få lille Masho til at knytte kontakt og falde til i sit nye miljø. Det billede er først senere i de professionelle medier blevet nuanceret af folk, der har arbejdet med udsatte børn, som har kritiseret hele den måde adoptionen er foregået på i Etiopien og den manglende hjælp til forældrene, da de kom hjem med Masho og hendes lillebror Roba. Yderligere oplysninger er kommet til om at Masho muligvis var ældre end de fire år, som adoptivforældrene havde fået oplyst, hvad der også giver en forklaring på den svære omstilling. Nu bliver konsekvensen af Masho-sagen politisk en øget opmærksomhed på den hurtige hjælp til adoptivforældre med særlige udfordringer, og det er jo fint. Etiopien er i dag klart det mest anvendte adoptionsland for danske familier, der søger udenlandske børn. Den adoption vi så lignede mere menneskehandel end adoption, og Mashos biologiske forældre solgte deres to børn mod nogle løfter om at de ville få et godt liv. Antallet af adoptioner i Danmark af børn født i udlandet ligger på omkring 500 årligt. Danmark har sammen med 89 andre lande tilsluttet sig Haag-konventionen om hvordan adoption skal foregå, men kontrollen mangler, siger eksperterne. Kan vi bruge en enkeltsag som Mashos til noget andet end begræde en adoptionssag, der gik galt? Ja til det bredere perspektiv på kontrol med adoptionsindustrien og på bedre hjælp til adoptivforældrene. Filmens instruktør, Katrine W. Kjær, valgte følelsernes dramatiske fortælleteknik, fulgte Masho i flere år og undlod selv at gribe ind for at få den gode historie i kassen. Det kan man kalde professionel kynisme. Filmen formåede ikke at løfte perspektivet i enkeltsagen. Blot at fortælle historien om to ulykkelige forældrepar og et ulykkeligt barn. Det har alene den efterfølgende mediedækning gjort med en vigtig undtagelse: at gøre opmærksomhed på, at de allerfleste adoptionssager heldigvis ender godt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.