Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Enhedslistens blinde øje

»En knaldhård voldsforherligende, bevægelse har fået lov at vokse sig stærk herhjemme. En bevægelse, der er vokset op i Enhedslistens baghave.«

Per Clausens pinlige udtalelser ikke spor overraskende, skriver Katrine Winkel Holm.
Per Clausens pinlige udtalelser ikke spor overraskende, skriver Katrine Winkel Holm.

Berlingskes Jesper Beinov har helt ret i, at folketingsmedlem Per Clausens (EL) forsøg på at relativere overfaldet på den svenske kunstner Dan Park er helt upassende i situationen (»Borgerlige ord« tirsdag 6. januar). Men det bør samtidig tjene som en øjenåbner for offentligheden.

For hvordan er det kommet så vidt, at Dan Park ikke kan gå fredeligt rundt i København uden at skulle risikere et kalkuleret overfald fra hætteklædte voldsmænd? Hvordan kan det være, at vi i dag beskæmmet må indrømme, at ytringsfriheden ikke har det meget bedre i Danmark end i Sverige, fordi gadens parlament her frit kan knægte den?

Det skyldes først og fremmest én ting: At en knaldhård, voldsforherligende bevægelse har fået lov at vokse sig stærk herhjemme. En bevægelse, der er vokset op i Enhedslistens baghave

Alt tyder nemlig på, at de sorte hættemænd, der slog Park fordærvet nytårsdag, var venstreekstreme voldsmænd. Det er Dan Parks egen opfattelse, og kendere af miljøet giver ham ret.

Læs også: Per Clausen: Voldsoffer er en nar

Hvis det er tilfældet, indskriver overfaldet sig i en lang række af voldelige aktioner tilbage fra 1992, hvor bevægelsen, kaldet Antifascistisk Aktion (AFA), blev dannet af bl.a. nuværende spindoktor fra Enhedslisten, Pelle Dragsted.

I 2002 gjorde Dragsted klart, at han så vold som et legitimt middel i AFAs kamp mod højrefløjen. Med hans egne ord: »Vi har (...) sagt, at for de folk, der ligger i det yderste højre på fløjen, er vi klar til at tage den fysiske konfrontation for at forhindre dem i at udvikle deres bevægelse.«

AFA har da også i hele sin levetid fungeret som et effektivt tæskehold, der udøver vold og hærværk mod meningsmodstandere og terroriserer deltagere i de politiske møder, som AFA mener ikke bør finde sted. Både Konservativ Ungdom og Venstres Ungdom har oplevet at få deres møder ødelagt af AFA, og adskillige – herunder bloggeren Kim Møller fra Uriasposten – er blevet overfaldet og gennembanket, som Dan Park blev det nytårsnat.

Pelle Dragsted har selv taget afstand fra sin voldsforherligende fortid og gjort alt for at slette sine spor, men der er stadig stærke tråde mellem Enhedslisten og AFA.

Det er således et faktum, at AFA gennem årene har modtaget politisk og økonomisk støtte fra Enhedslisten.

Senest har det fremtrædende medlem af Enhedslisten, Anna Rytter, udtalt, at AFA er en god samarbejdspartner, når det handler om at bekæmpe fascisme og nazister i Danmark. En rystende udtalelse, der ikke har medført eksklusion af hende.

Læs også: Provokunstneren Dan Park overfaldet på Nørrebro

På denne baggrund er Per Clausens pinlige udtalelser ikke spor overraskende. Tværtimod viser de, at tiden er kommet til at afkræve Enhedslisten et tilbundsgående opgør med voldsympatisørerne i egne rækker

Først når vi får det, kan vi få bugt med de sorte stormtropper, som udgør en alvorlig trussel mod ytrings- og forsamlingsfriheden i Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.