Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

En statslig overredaktion er skidt for en fri presse

Stig Kirk ÔøΩrskov Ny direkt√∏r for JP/Politikens hus, Stig Kirk ÔøΩ?rskov. Fotograferet til Lars Munch's reception i Politikens hus, d 27 februar 2014. (Foto: Christian Liliendahl/Scanpix 2014)
Stig Kirk ÔøΩrskov Ny direkt√∏r for JP/Politikens hus, Stig Kirk ÔøΩ?rskov. Fotograferet til Lars Munch's reception i Politikens hus, d 27 februar 2014. (Foto: Christian Liliendahl/Scanpix 2014)

Venstres medieordfører, Britt Bager, foreslog 28. december som optakt til medieforhandlingerne at tage 400 mio. kr. fra DRs årlige licensandel og 100 mio. kr. fra driftsstøtten til nyhedsmedier og lægge dem i en pulje, hvor medierne kan søge støtte til indholdsproduktion og digital udvikling. Produktionerne skal på nettet i en offentlig streamingtjeneste med arbejdstitlen Danflix.

Det er en frisk ide. Men der er et fundamentalt problem: Hvis så store økonomiske midler skal bringes i spil som en del af den økonomi, også nyhedsjournalistikken skal hvile på, medfører ideen indblanding i den frie redaktionelle proces. Altså et indgreb i selve essensen og eksistensberettigelsen for frie medier.

Ifølge udspillet skal pengene bevilges af et uafhængigt nævn efter ansøgning. Uafhængigt forstået på den måde, at det ikke er politikere, men uafhængige eksperter, der skal sidde i nævnet.

Problemet er blot, at det enkelte medlem af nævnet kan være nok så uvildig og renfærdig. Det ændrer ikke ved, at nævnet i sidste ende skal vurdere og tage stilling til, om en ansøgning til en given redaktionel produktion er værd at fremme. Det giver sig selv, at jo mere nyheds- og politisk problemorienteret stoffet er, des mere umuligt er det at tale om neutral udvælgelse af emner i et nævn.

Særligt for de journalistiske medier er projektet på gyngende grund. Tænk hvis tre medier hver for sig søger om penge til at analysere mulig korruption henholdsvis i Folketinget, domstolene og centraladministrationen. Samtidig vil en TV-kanal lave en serie om sexchikane og en anden en om kvindefrigørelse. Hvordan kan et nævn vælge mellem disse ansøgninger uden at blive anklaget for favorisering og/eller indblanding i den redaktionelle proces?

Den nuværende public service-pulje på 46,75 mio. kr. er forbeholdt dansk TV-drama og TV-dokumentar samt programmer til børn og unge inden for alle genrer. Det er klart, at hvis der skal være en public service-pulje, bør den være åben over for alle medietyper, herunder radio.

Der er al grund til at skære i finansieringen af DR som dominerende statslig konkurrent til de private medier. Men at placere midlerne i en projektkasse, som styres af en art statslig overredaktion, er ikke vejen til at skabe sunde og bæredygtige rammevilkår for en fri presse i et demokratisk samfund.

Stig Ørskov er formand for Danske Medier, adm. direktør, JP/Politikens Hus.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.