Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

En amatørhistorikers bekendelser

Mads Rørvig og Karsten Lauritzen: Det siger en hel del om Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, og det parti han repræsenterer, at Heunicke i et debatindlæg her i avisen (01.02) gør det klart, at man skal helt tilbage til 2006 for at finde en betydende reform, som S ville være med i.

Karsten Lauritzen (t.v.) og Mads Rørvig (t.h.) , Begge MF (V)
Karsten Lauritzen (t.v.) og Mads Rørvig (t.h.) , Begge MF (V)

For det betyder jo, at Heunicke nu åbent indrømmer, at Socialdemokraterne i perioden fra 2006 og frem til valget i 2011 sad med korslagte arme og var børnefornærmede, mens reformflertallet – bestående af den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti og De Radikale – havde travlt med at tage ansvar for Danmark.

Det er godt, at Heunicke nu selv erkender, hvordan tingene hang sammen. Nemlig, at det gik godt - altså tilbage i 2006. Dengang kunne Socialdemokraterne godt være med. Men da krisen kom, og beslutningerne blev svære, så meldte Socialdemokraterne sig ud og lovede befolkningen mælk og honning i et politisk varmluftprojekt, der punkterede så snart det sidste kryds var sat på valgdagen for halvandet år siden. Sangen om mælk og honning er velkendt. Hvis vi graver lidt tilbage i Socialdemokraternes nyere fortid, så var omkvædet for 2007-valgkampen: »Vi vælger velfærd«. Altså et løfte om flere og højere offentlige udgifter - og ingen skattelettelser. Ville det have gavnet dansk konkurrenceevne? Ville det have skabt flere jobs i den private sektor? Svaret er selvfølgelig nej.

Men lad historieskrivningen ligge. Vi glæder os over, at der har indsneget sig en realitetssans hos Heunicke, men ærlig talt, så er vi i Venstre mere optaget af nutiden og fremtiden. Heunicke har meget travlt med at påstå, at det udelukkende er den tidligere regerings skyld, at dansk konkurrenceevne blev forringet op igennem nullerne. Hvis verden hænger så enkelt sammen, så er det jo besynderligt, at Danmark fortsat taber arbejdspladser til udlandet. Det ville klæde Heunicke at svare på, om dansk konkurrenceevne bliver styrket af verdens højeste afgift på NOx, som regeringen har indført? Styrker det konkurrenceevnen, at afgifterne på sodavand, øl og vin er blevet hævet af regeringen? Styrker det dansk konkurrenceevne, at kontanthjælpen er blevet hævet? Styrker det konkurrenceevnen, at for flere og flere mennesker kan det ganske enkelt ikke betale sig at tage et arbejde? Simple spørgsmål som Socialdemokraterne er blevet stillet i hundredvis af gange i Folketinget, som er blevet rejst af erhvervslivet, og som optager ganske almindelige mennesker i frokoststuen, ved kakkelbordene og på landets jobcentre. Det er relevante spørgsmål, om dette lands fremtid, regeringen burde tage seriøst i stedet for at sende Heunicke i byen som amatørhistoriker belæsset med statsministerens tvivlsomme historier fra de bonede gulve i Davos.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.