Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Klumme

Elbæks umulige linedans

Lisbeth Knudsen: Så er der gang i debatten igen om at medierne er for rå og ubarmhjertige ved politikerne.

Lisbeth Knudsen, ansv. chefredaktør
Lisbeth Knudsen, ansv. chefredaktør

Uffe Elbæk skal gøres til offer for de blodtørstige medier, der jagter en mand, der allerede har sagt undskyld på alle kanaler. Skal der nu ikke være plads til lidt menneskelighed og lidt fejltrin? Skal vi kun have en type professionaliserede teflon-politikere, der er så glatte, korrekte og intetsigende i deres holdninger, kommunikation og handlinger, at der ikke er noget at komme efter? Danmark fik i den forløbne uge en ny kulturminister. Ikke fordi medierne var gået på jagt i Uffe Elbæks privatliv. Ikke fordi nogen havde lusket sig ind og tømt hans skraldespand for at se kritisk på hans kulturforbrug. Ikke fordi nogen afslørede ham gå til et vældig alternativt punk-show eller opdagede ham på vej til en dårlig B-film i biografen. Skandalen om Uffe Elbæk er politisk. Den handler om varetagelsen af et offentligt hverv som minister med det fornødne blik for bredden i de valg, der skal træffes. Om brug af offentlige midler med den nødvendige omtanke. Om nepotisme og om ikke at udsætte sig selv for mistanke om samme. Om politisk håndværk og fingerspidsfornemmelse, som han efter mange år i kommunalpolitik netop ikke er en nybegynder i.

Hvorfor gik det så galt for Uffe Elbæk? Det var Enhedslisten, der væltede Uffe Elbæk. Hvis de ikke havde haft så meget lyst til at give De Radikale et gok i nødden, så havde deres ordfører lukket sagen om gøglerskolen AFUK på et døgn som en administrativ petitesse-fejl på 180.000 kr. og en kæmpe næse til ministeren, hvorefter medierne ville have kølet ned for interessen. Så havde resultatet ikke været et fire timers samråd i Kultur­udvalget. Så havde de borgerlige mistet blodtørsten og skruet ned for angrebene på Elbæk, fordi han ville have siddet på et sikkert flertal som minister. Hvis ikke Margrethe Vestager eller Helle Thorning-Schmidt har forsøgt at banke sådan en aftale igennem med Enhedslisten, så er det dem, der har svigtet Elbæk og kun halvhjertet givet ham støtte.

En anden grund til, at det gik galt for Uffe Elbæk var hans egen evne til at styre historiefortællingen om disse middagsregninger på AFUK. Hvis han havde villet vinde befolkningens tillid, og hvis han var stensikker på chefens opbakning, så havde han allerede sidste weekend lagt alt ud til offentligheden og gået til angreb med en stærk strategi i stedet for at pære rundt i tingene. Så havde han ikke stået uden for udvalgsværelset på Christiansborg og bekræftet, at han ikke var advaret af embedsmændene i ministeriet mod at bruge AFUK, for tre timer senere inde i samrådet at erkende, at han var blevet advaret mod at bruge AFUK til flere møder end de allerede afholdte fem af slagsen. Han væltede sig selv ved ikke at have styr på kommunikationen, og ved ikke at styre kommunikationen på den rigtige måde, så han ikke time for time skulle være afhængig af Enhedslistens forgodtbefindende. Uffe Elbæk er ikke et stakkels offer for mediernes jagt på den gode personhistorie. Han er en erfaren mand, både når det gælder håndteringen af store projekter og politiske sager. Medierne har passet deres arbejde som kritisk vagthund. Elbæks problem er nok snarere, at han gerne vil være venner med alle og mangler den brutalitet, som politik også handler om.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.