Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Eksklusiv +

Mikkel Vedby Rasmussen: Det er blevet en nationalsport at hade min bank; så meget at man skulle tro, at den hed den svenske bank. Men jeg synes faktisk, de er meget søde. Det har de faktisk altid været, men nu har de sat ord på.

Mikkel Vedby Rasmussen, Professor MSO, Institut for Statskundskab, KU
Mikkel Vedby Rasmussen, Professor MSO, Institut for Statskundskab, KU

Da jeg i weekenden på netbank blev guidet gennem en tilmelding til bankens nye kundesystem, så fik jeg at vide, at jeg var eksklusiv+ kunde. Jeg skulle ikke bare have den basale service eller ekstra service, ikke engang eksklusiv programmet var godt nok til mig; sørme om jeg ikke var eksklusiv+ kunde.

At årsagen til denne ære var, at jeg skylder banken og dens realkreditinstitution så mange penge, at deres overskud til at give mig et gratis guld-MasterCard og gebyrfri veksling af valuta, er et faktum, som jeg ikke vil lade ødelægge den varme følelse af at blive værdsat.

Selvom jeg holder fast i den gode stemning overfor min bank, kan jeg alligevel ikke undslippe den mere kølige fornemmelse af, at det ikke blot er mig, som har fået gjort status ud af min forgældethed. Ved nærmere eftertanke lever jeg i et eksklusiv+ land på et eksklusiv+ kontinent. Ganske vist er Danmark ikke blevet eksklusiv-privilegium+ kunde i Angela Merkels sparekasse på samme måde som Grækenland.

Vi har gemt nok penge i madrassen til, at krisen mest er en anledning til omstrukturering og ikke en national katastrofe. Men måske netop derfor deler vi med andre nordeuropæiske lande en opfattelse af, at vi tilhører den eksklusive del af klodens befolkning. Præcis som jeg føler mig varm og bekræftet af min eksklusive status i banken, præcis lige så føler den danske statsminister, den tyske kansler og den franske præsident, at Europa (i hvert fald det nordlige, rigtige Europa) har en ret til det gode liv lige meget om det skal betales af kinesiske sparepenge.

Om det så er det sidste, han gør for EU, så var det David Camerons store fortjeneste, at han har gennemskuet EUs kundeprogram: »I dag er EUs hovedformål et andet: ikke at vinde freden, men at sikre vækst.«

Når EU får Nobels fredspris er det således ikke andet end en Ekslusiv+ status, som giver en varm følelse, men som skygger for, om Unionen rent faktisk leverer en bæredygtig fremtid. For ethvert politisk system skal kunne levere en fremtid og ikke blot flotte ord, hvis det vil undgå, at der bliver råbt hykleri i tåregastågerne i gaderne.

En dag vil jeg gerne være en lidt mindre eksklusiv kunde i min bank. Måske burde EU have et tilsvarende mål.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.