Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

E-bogen er ikke en bog

Hans Hauge: En e-bog er ikke en bog, ganske som TV Avisen ikke er en avis. E-bogen skal afløse eller erstatte bogen, ganske som TV Avisen skal erstatte avisen.

Hans Hauge, Lektor, dr.phil.
Hans Hauge, Lektor, dr.phil.

I begge tilfælde bliver noget materielt, noget der har med natur og træer at gøre, til noget åndeligt, elektronisk og virtuelt. Man kan som bekendt ikke pakke fisk ind i TV Avisen. Og man kan ikke have en falsk e-bog, dvs. ligesom de bøger, der blot lignede bøger.

Når vi kalder e-bogen en bog, er det fordi vi godt kan lide at bruge gamle, velkendte ord om nye og fremmede fænomener. E-bogen er bogens og dermed litteraturens død. Den er litteraturens gravmæle og bogens urne. Men spørges der: Er det ikke den samme roman, man læser i en e-bog eller på en e-bog, for romanen er jo ikke »i« e-bogen, der blot er en skærm? Nej, mediet ændrer det hele. TV og film er ikke det samme. Film er ikke teater.

Lad os først besøge et postmoderne hjem. Der er ingen bøger. Boghyldernes æra er ovre. Det hele er rent og hvidt og enormt uhyggeligt. Der er hverken plader, bånd, DVDer eller CDer. De er alle på nettet. Vi kommer til at bo uden ting, objekter, genstande, og dermed mister fysiske ting værdi. Før kunne vi se, hvem vi besøgte ved at se på deres boghylder. Bogen var et tegn på kulturel kapital. Der var forskel på hjem uden bøger og hjem med. Den forskel vil forsvinde.

Familien sidder rundt omkring, alle med en computer på skødet. Den mindste har aldrig prøvet at rive sider ud af en børnebog eller oplevet, hvordan den bliver slidt og brugt. Minder knytter sig til bøger, men mindet ville ikke have noget at mindes i fremtiden – det man husker er materielle ting. Bøger har en bestemt duft.

Den lille sidder med sin iPad, og der lærer hun at skyde huse i sænk og dræbe så mange grise som muligt ved hjælp af vrede fugle. Og lykkes det ikke at ødelægge grisenes huse, kan barnet sende noget, der ligner en kæmpebombe, der udrydder alt. Mon det fremmer kreativiteten at destruere alt? Hvorfor lige grise? Når børnene skal i seng, tænder de e-bogen og læser en svensk krimi om mænd, der tvinger kvinder ned i kældre.

Marshall McLuhan er en af medieteoriens første tænkere. Han var begejstret over, at vi var ved at forlade Gutenberg­-tidsalderen (dvs. bogens) og var på vej ind i fjernsynets globale landsby. Han levede før videoen og internettet. Hans teser gælder endnu: 1. Mediet er budskabet. 2. Et nyt medie har et gammelt som indhold. 3. Mediet er massage. Hvordan skal det forstås? Man ser ikke noget i fjernsynet, man ser fjernsyn. Man går i biografen. Det er kun bogmennesker, der ser noget i fjernsynet, for de tror, det er en bog. På samme måde er man på nettet – man surfer. Filmens indhold var teatret. TVs indhold er filmen. Internettets budskab er TV. Man hører ikke musik på en iPod, man har blot noget i ørerne. Hvorfor? Fordi det har de andre. Før havde de bøger på værelset, nu har de højttalere i ørerne.

Man kommunikerer ikke om noget på Facebook, men er på. De fleste går med bøjede hoveder og ser på en lille skærm, de er ude af verden. Deres tommelfingre bevæger sig lynhurtigt og bliver efterhånden med evolutionen lange, tynde og spidse. Og alle disse ’gadgets’ masserer den let formbare – plastiske – hjerne, så den ikke mere kan koncentrere sig om at læse en bog. Al viden vil kun kunne absorberes som powerpoints – punkter der har magt. Ingen kan læse Tolstojs Krig og Fred. Heller ikke på e-bog. Den er jo ikke en bog.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.