Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Chefredaktørens Blog

DRs iscenesatte nyheder

Lisbeth Knudsen: Det skulle ligne en lille, meget usædvanlig demonstration af nogle få ældre, meget vrede mænd med protestskilte foran retten i Hjørring, da sagen mod EBH Bank og Sparekassen Himmerland for grov kursmanipulation skulle til at gå i gang.

Lisbeth Knudsen, Ansv. Chefredaktør
Lisbeth Knudsen, Ansv. Chefredaktør

Det var en løgn. Iscenesat fra ende til anden af et produktionsselskab, som arbejder for DR på en udsendelse om finanskrisen. Men hele DR fra TV Avisen til P4 i Nordjylland og andre medier hoppede på iscenesættelsen. Det interessante er, at DR efter afsløringen har skyndt sig at undskylde indslagene i TV Avisen og nyhedskanalen Update som gav befolkningen indtryk af, at det var en ægte demonstration og ikke en aktion iscenesat af DR selv. Fra nyhedsdirektør til kanalchef lyder det, at det var forkert, at DRs egne journalister ikke opdagede iscenesættelsen. Til gengæld er der overhovedet ingen af de pågældende chefer, der tager grundlæggende afstand fra, at et produktionsselskab på arbejde for DR anvender manipulation og iscenesættelse. Hvis bare ikke det var havnet i TV Avisen og Update, og hvis P4 Nordjylland, så havde alt tilsyneladende været o.k.? Sådan må man forstå kanalchef Lotte Lindegaard, der ikke tager principielt afstand fra produktionsselskabet Larm Films brug af iscenesættelse.

Iscenesættelse i en TV-dokumentar er på ingen som helst måde i orden - hverken med eller uden varedeklaration. DR er virkelig på herrens mark rent etisk, når det her kan gå for sig og har tilsyneladende intet lært af den sag om en dagplejemor på Mors i 2004 med en graverende billedmanipulation i en dokumentarudsendelse, som i årevis martrede institutionens troværdighed. Først fredag aften og sikkert efter direkte pres fra bestyrelsen valgte DRs direktion at meddele at dokumentar-programmet ikke bliver vist.

Som led i opstillingen en såkaldt konfrontation mellem skurke og ofre for finanskrisen, sætter DRs produktionsselskab et antal lokale tidligere bankkunder i Sparekassen Himmerland på en bus og kører dem til retsbygningen i Hjørring. Uden for retsbygningen bliver de nøje instrueret i demonstrationsteknik, hvorpå deres protestråb skrives ned på de fra produktionsselskabets side medbragte skilte, så det kan give de rigtige billeder. Men seerne og brugerne af DRs kanaler blev manipuleret, og uanset hvor meget der kommer beklagelser ud af, at DR ikke engang kan finde ud af at gøre deres egne kolleger opmærksom på teaterstykket, så burde kanalchef Lotte Linde­gaard meddele klart og tydeligt, at DR ikke bruger iscenesættelser som disse i DRs dokumentarprogrammer, og at produktionsselskabet helt og aldeles må have misforstået opgaven. Dokumentarudsendelser er ikke fiktion men skulle gerne være dokumentation. Det er ikke DRs opgave at lave Michael Moore-journalistik, der fremprovokerer konfrontationer, der ikke er der i virkeligheden. En af bankkunderne, Ulf Nielsen, siger ærligt om sceneriet: »Sådan nogle bonderøve som os kunne ikke selv finde på sådan noget med at demonstrere med skilte«. Det burde få alle alarmklokker til at ringe i DR, hvor der stadig må være nogen, der kan huske dokumentaren om dagplejemoderen fra Mors, der blev hængt ud med urette. Om ikke andre så DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, som dengang var chef for DR Jura.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.