Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Drop bøffen på grillen i aften: Lad os gøre kød til en luksus-spise

Foto: Sarah Christine Nørgaard og privatfoto.
Foto: Sarah Christine Nørgaard og privatfoto.

Den 28. april havde Landbrug & Fødevarers administrerende direktør Karen Hækkerup et indlæg i Politiken, hvor hun skrev, at vi danskere sagtens kan blive ved med at spise de store mængder kød, som vi gør i dag. Det er vi i Tænketanken Frej ikke enige i. Skal vi gøre noget ved klimaet, er vi nødt til at mindske vores kødforbrug.

I samme indlæg skriver Karen Hækkerup, at »Udledningen fra dansk oksekødsproduktion er blandt verdens laveste«. Det er godt, og det skal klart honoreres.

Derfor mener vi i Tænketanken Frej, at vi skal nytænke eller for at bruge regeringens ord – disrupte – det danske afgiftssystem. I stedet for at alle varer pålægges 25 procent moms, bør prisen på den enkelte vare afspejle den belastning, den har haft på Jordens ressourcer. Det er komplekse modeller, der tager udgangspunkt i livscyklusanalyser, og som ikke laves nemt. Men det kan lade sig gøre, hvis vi vil og tør.

Vi bliver nødt til at tænke ambitiøst og innovativt, hvis vi ønsker at gøre noget ved klimaproblemerne. Vi er et småt, rigt og begavet land og kan derfor eksperimentere med nye løsninger hurtigt og effektivt. Løsninger der kan inspirere resten af verden til at følge efter.

Kød skal ikke forbydes, det skal nydes.

I stedet for at se oksekød som en hverdagsret, burde vi, ligesom vores bedsteforældre gjorde, se det som et luksusprodukt, som vi spiser engang imellem. Hvis der kommer afgift på, som man også betalte for den belastning, kødet har haft på Jordens ressourcer, ville det automatisk blive dyrere, og oksekød ville blive til det luksusprodukt, som det tidligere har været og igen bør være.

Får vi et nyt afgiftssystem i Danmark, vil det ikke kun være på oksekød, men på lang sigt på alle varer, vi køber. Grunden til, at vi foreslår at starte med kød, er, at det belaster klodens ressourcer meget, og vi har en stor viden om, hvordan vi måler denne belastning. Det vil betyde, at eksempelvis svinekød bliver relativt billigere end oksekød og grøntsager billigere end svinekød. På lang sigt skal den bøf, der er produceret mest klimavenligt, være billigere end den bøf, der er mindst klimavenlig. Det vil sige, at Karen Hækkerups danske oksesteg bliver billigere end den argentinske.

En pakke hakket oksekød kunne da koste cirka 3,50 kr. mere inkl. moms, end den gør i dag. Det er ikke voldsomt. Samtidig vil det give et provenu til statskassen, som man kan vælge at øremærke til at støtte klimarigtige produktionssystemer.

Ved at regulere på forbruget fremfor produktionen vil man ikke forringe dansk kvægproduktions rammevilkår i forhold til andre lande, og de kan bidrage på lige vilkår med de øvrige lande til at producere fredagskød til os danskere og til den stadigt voksende befolkning på globalt plan. Selv Karen Hækkerup må også derfor synes, at dette er en god idé.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.