Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion:

Drik, de andre betaler!

David Munk Bogballe: Børsting-metafor

David Munk Bogballe, Filosof og direktør
David Munk Bogballe, Filosof og direktør

Jeg troede knap nok mine egne ører, da jeg for et øjeblik siden hørte Harald Børsting stå på talerstolen på Christiansborg Slotsplads, hvor LO har indbudt til demonstration, og tale imod regeringens genopretningspakke. Kort inde i sin tale sagde den gode Harald nemlig, at »der hvor (han) kommer fra, plejer man at sige, at de, der drikker mest, skal betale den største del af regningen«. Endelig, tænkte jeg, endelig er der en nøgleperson på venstrefløjen, der kan se rimeligheden i princippet om, at de, der bruger mest, også skal betale mest.

Desværre gik der ikke mere end ti sekunder, før min begejstring fortog sig igen. Harald fortsatte nemlig sin tale med at sige, at regeringen har inviteret de rige, der betaler topskat (heriblandt skole- og gymnasielærere), på en gevaldig druktur, og at disse »rige« nu har tømt baren og er skredet fra regningen, så »de svage« - altså pensionisterne, hospitalspatienterne, sygeplejerskerne, pædagogerne, skolelærerne (hov, var de ikke blandt de rige?), børnehavebørnene, folkeskoleeleverne, gymnasieeleverne, forældrene, de barnløse, de studerende, kæledyrene og dem på efterløn - måtte betale. Harald, nu troede jeg lige ...

Jeg formoder, at det, Harald Børsting henviser til som værende »baren«, er statskassen. Og at sige, at det er de rige, der tømmer den på foranledning af regeringen, og at det derfor er dem, der skal fylde den op igen, mener jeg er både forkert og utilstedeligt. I hvert fald hvis det er på baggrund af drikke-metaforen - for hvem er det, der drikker i »baren«? Det er pensionisterne, efterlønnerne, dagpengemodtagerne og de studerende. De drikker sig i hegnet. Til happy hour-priser eller gratis. Og hvem betaler for alkoholen, barstolene, disken og bartenderens løn? Det gør de rige. Og de drikker mindst!

Jeg finder det kun anstændigt, at de rige skal bidrage til at hjælpe de svage. At situationen er aldeles uholdbar, når gruppen »de svage« defineres til at udgøre 85 procent af befolkningen, er en anden sag.

Dette ændrer imidlertid ikke noget ved det faktum, at Harald Børstings drikke-­metafor giver et forkert billede af virkeligheden. Når demonstrationen slutter, og Børsting snupper en enkelt med sine kollegaer og venner, kan han sikkert også selv se det. Hvad han i virkeligheden burde have sagt var nemlig: »Der hvor jeg kommer fra, plejer vi at drikke os i hegnet og tvinge andre til at betale regningen«.

Så vidt jeg ved er Harald Børsting fra Nordjylland, så jeg vil opfordre alle, der færdes på de kanter, til at være påpasselige og undgå at gå omkring med større kontant­beløb. Især i nærheden af værtshuse. Det kan hurtigt blive dyrt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.