Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Drama i Herning

Morten Messerschmidt: På afstand fulgte jeg weekendens drama i Herning. Med en vis forbavselse så jeg, hvordan ledende kræfter i Venstre forhindrede partiets hidtidige EU-spydspids i på ny at blive opstillet til EU-Parlamentet.

Morten Messerschmidt, eurpoaparlamentsmedlem for Dansk Folkeparti.
Morten Messerschmidt, eurpoaparlamentsmedlem for Dansk Folkeparti.
Ærligt må jeg indrømme, at jeg glædede mig over modstanden mod Rohdes super­europæiske linie. Men ligeledes må jeg indrømme, at jeg forbavsedes. Følger ingen af Venstres politikere da med i, hvad der foregår i Bruxelles? I EU-Parlamentet er ingen af Rohdes forslag kontroversielle eller nye. Tværtimod har jeg i årevis hørt ham tale om en super­afstemning, så Danmark kan være helt med eller helt ude af EU. Jeg har hørt ham tale for et stærkere samarbejde med eksempelvis europæisk finanspolitik. Og jeg har hørt ham erklære fuld støtte til, at EU skal kunne blande sig i stadig flere områder. Hvorfor så al denne furore?
Det kan skyldes én af to ting: Enten er Venstres medlemmer pinligt opmærksomme på, at EU ikke leverer varen, og at vælgerne derfor vender sig imod at afgive mere magt og flere penge. Så er weekendens parade et udtryk for taktik. Eller også er Venstres medlemmer dybfølt bekymrede over, at EU nu for alvor tager form i retning af en føderation, hvor befolkning og folkevalgte er milevidt fra hinanden, hvor tilliden til beslutningsprocesserne er minimal, og hvor EU fortsat sejler agterud. Hvis det sidste er tilfældet, bør Venstres organisering i EU-Parlamentet tages op til genovervejelse ALDE-gruppens formand, Guy Verhofstadt, fandt nemlig ikke bare Barrosos føderationstanker uambitiøse – han ligefrem rasede over, at Barroso stadig troede på, at EU bestod af nationalstater.
I den nyligt offentliggjorte kronik gør Rohde sig til talsmand for en række ændringer af EU. Han taler om et slankere samarbejde. Han mener, at kommis­sionsformanden skal vælges af befolkningerne, og at EU-Parlamentet skal styrkes. Det lyder folkeligt og demokratisk. Men virkeligheden viser det modsatte.
I et normalt demokrati ville vælgerne i vores danske valgkreds søge at påvirke vælgerne i de øvrige valgkredse til at se verden, som vi gør, og stemme derefter. Ligesom nordjyder taler med sjællændere og bornholmere med fynboer. Men hvordan gør man det i et EU uden fælles sprog, uden fælles debatkultur – ja endog uden fælles medier? Alene af denne grund er EU-Parlamentet en demokratisk farce, der minder mere om tidligere tiders stænderforsamling end et parlament.
En folkevalgt kommissionsformand vil formodentlig få endnu lavere stemmetal. Til gengæld vil det styrke Kommissionens politiske magt. Og det er netop, hvad vi ikke skal. Thi den politiske magt bør ligge i de folkevalgte regeringers hænder. I Ministerrådet. Det er her, demokratiet og det direkte ansvar findes. En sådan styrkelse ønsker Rohde ikke. For han vil have EUs føderale institutioner styrket. Hvor glædeligt just at erfare, at denne linie ikke er repræsentativ for Venstre. Må den nye linie også slå igennem i Bruxelles …

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.