Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Gud og fanden

Direktøren for racisme

Henning Bech og Mehmet Ümit Necef: Selveste direktøren for det statsfinansierede Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, har på centrets blog kritiseret undertegnede forskere skarpt. Anledningen er udgivelsen af vores bog Er danskerne racister?

Henning Bech, prof., dr.scient.soc., og Mehmet Ümit Necef, lektor, ph.d.
Henning Bech, prof., dr.scient.soc., og Mehmet Ümit Necef, lektor, ph.d.

Indvandrerforskningens problemer. Ganske vist har han ikke læst bogen, selv om man må sige, at den ligger inden for hans felt. Han klarer sig med at referere til et interview i Berlingske, men også det misrefererer han stærkt. Vi har således aldrig hævdet, at danskerne ikke er racister blot at forskningen ikke har dokumenteret det. Det fremgår tydeligt af det interview, direktøren referer til. Han omtaler dernæst vores bog, som om den kun skulle dreje sig om danskernes angivelige racisme, og ikke også om diskrimination. Her misreferer han igen interviewet, for ikke at tale om bogen.

Vi giver på bogens allerførste side hele 54 fireoghalvtreds eksempler på andre ord, som forskere også har brugt i stedet for racisme. Herunder diskriminering, udelukkelse, marginalisering, fremmedhad og islamofobi. Og vi gør klart, at vores kritik retter sig imod forskeres brug af alle disse 54 ord, når de bruger dem i påstande om, at danskerne nedvurderer mennesker ud fra deres race, kultur eller etnicitet.

Christoffersen refererer os dernæst for at mene, at danskerne handler på baggrund af nogle samfundsgruppers ’velfortjente ry’ for et eller andet. Det er en generalisering, vi aldrig har foretaget. Vi har blot hævdet, at man kunne tale om noget sådant i nogle tilfælde. Direktøren overser i øvrigt, at det ikke er os, der har fundet på ordet ’velfortjent ry’. Vi anvender blot et udtryk, der er velkendt i international forskning således som vi også klart gør rede for det i bogen.

Direktøren fortsætter: »Henning Bech og mange andre kan mene, at ’samfundet’ har behov for at diskriminere ved at orientere sig ud fra gennemsnitsbetragtninger«. Det har Henning Bech imidlertid aldrig hævdet, hvilket fremgår tydeligt nok af citaterne i det interview, direktøren henviser til. Han og Mehmet Necef har blot hævdet, at samfundet i nogle tilfælde har brug for at orientere sig ud fra gennemsnitsbetragtninger, og henviser her blandt andet til bekæmpelse af kvindelig omskæring og anden kriminalitet. Ellers kunne man jo lige så godt nedlægge Danmarks Statistik, politiet og Justitsministeriet. At statistikker så kan kaste den uheldige virkning af sig, at nogle folk generaliserer om en given indvandrergruppe, er nok uundgåeligt, men dette modvirkes bedst med rolig oplysning.

Direktøren fremfører videre, åbenbart som sin hovedpointe med at angribe os, at det er ulovligt at afvise folk ud fra gennemsnitsbetragtninger ved jobansøgninger og adgang til diskoteker. Det er imidlertid lige præcis, hvad vi har anført, både i Berlingske og i bogen.

Man kan spørge, om det er passende for direktøren for det statsfinansierede Institut for Menneskerettigheder at kritisere forskere, hvis bog han ikke har læst, og misreferere fra interviews med dem. Man kan ligeledes spørge, om Institut for Menneskerettigheder, og dets direktør, ikke inddrager statistik i det arbejde, de udfører? Ellers kunne man måske lige så godt nedlægge ikke blot Justitsministeriet og Danmarks Statistik, men også Instituttet for Menneskerettigheder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.