Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Det visionsløse EU

EUs politikere har sat sig selv i en mildest talt dårlig situation ved at pleje særlige interesser på topmødet torsdag og fredag.

Mødet endte som bekendt så katastrofalt, som det kunne, med en beslutning om at udskyde beslutningen om budgettet til endnu et topmøde i februar. December-topmødet er nemlig helliget bankunion og andet, som også kun kan gå ravende galt, hvis ellers mønstret fra de sidste topmøder fortsætter med evig kævl og ævl, mens Europa brænder under de 27 lande.

Briterne vil have rabat. Danskerne vil have rabat. Der er stigende problemer mellem de lande, der betaler gildet og de lande, der har et overskud på deres medlemskab. Budgettet er filet til under behørig hensyntagen til tradition og ikke til fornyelse. Således er der sparet på nødvendige vækstinitiativer, innovationspuljer og energiprogrammer, mens de programmer, der overfører penge til de fattigere lande og de støtteordninger, der stadig i rigt mål findes i landbrugsordninger, stadig er sikret midler. Med andre ord. Et budget med meget få visioner fremlagt på et topmøde, hvor stærkt pressede politikere forsøger at hente mest muligt hjem til egne lande. Og politikerne står oven i købet i kø for at forklare sammenbruddet med, at det er normalt i EU, og at det først er i anden runde, at man finder en løsning. Måske skulle man anbefale, at politikerne straks skrider til anden runde for at sikre den ro, som et vedtaget budget i det mindste kan give en urolig befolkning overalt i Europa.

Det er ikke for meget sagt, at EU er i den største krise nogensinde. Gældskrise, arbejdsløshed, opløsning af samarbejdet i EU, hvor flere lande med Storbritannien i spidsen stiller sig tvivlende over for EUs grundlæggende ideer, er blot nogle af de udfordringer, politikerne står over for. Og så skal befolkningerne være vidne til en pinlig forestilling i Bruxelles med forhalet forhandlingstaktik for at få vredet nogle flere milliarder ud af diverse fonde eller for at få en rabat, som det er noget utidigt at stille krav om.

Budgettet kan man indvende meget imod. Magen til visionsløst oplæg har man ikke set længe, hvor der er skåret i de ordninger, der kan få EU ud af krisen. Budgettet kunne lige så godt være lavet af den øverste sovjet som en fem-års plan i 1980erne, glad given penge ud, selv om kassen i virkeligheden er tom for at fastholde illusionen om, at man kan holde noget kørende på EU-midler. Det kan gøres bedre.

Og så kan man måske anmode vores hjemlige regering om også at være lidt mere visionær og hjælpe EU lidt på vej i stedet for stædigt at fokusere på en milliardrabat, som vi alligevel ikke får, fordi vi så bliver modregnet andre steder. Danmark har tidligere under borgerlige regeringer og sådan set også under en socialdemokratisk ledet regering under Poul Nyrup Rasmussen haft en noget anderledes tilgang til samarbejdet. Vi har været fødselshjælpere ved store beslutninger. Det kunne den nuværende regering lære lidt af i stedet for at stille sig op i køen af folk, der kræver ind. Den kø er lang lige nu. Men ikke køn at se på.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.