Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Det handler om at hjælpe de prostituerede

Linda Kristiansen: Sikke en debat, der blev sat i gang med den konservative Mai Henriksens ganske glimrende opinionsindlæg 2/2 – og sikke mange fordomme og usandheder, der pludselig bliver luftet!

Linda Kristiansen, MF (R)
Linda Kristiansen, MF (R)

Jeg har gennem ret mange år debatteret et evt. sexkøbsforbud eller rettigheder – og jeg mindes, at langt de fleste, der har argumenteret for et forbud, har begrundet det med, at de ville hjælpe prostituerede. Mit mål er også at hjælpe dem, der har behov for hjælp, bl.a. ved at sikre, at de ikke bliver udnyttet. Og derfor blev jeg også glad, da jeg så Straffelovrådets betænkning, hvor de advarer mod et forbud og anbefaler, at vi afkriminaliserer mellemmandsvirksomhed.

Forslaget handler alene om at afkriminalisere de personer, som frivilligt prostituerede bruger som hjælp og beskyttelse. Personer, der udnytter prostituerede f.eks. ved, at de modtager en uforholdsmæssig høj betaling for deres arbejde, skal fortsat kunne straffes (se Straffelovrådets betænkning s. 546).

Ved at fastholde kriminaliseringen af den type mellemmandsvirksomhed, der ikke har til formål at udnytte prostituerede, så tvinger vi prostituerede ud i en situation, hvor de enten skal gå på kompromis med deres egen sikkerhed eller få en person til at kriminalisere sig for at hjælpe og beskytte dem.

I regeringsgrundlaget skriver vi: »Det danske samfund bygger på, at alle mennesker er både lige og forskellige. Ingen mennesker er ens. Men alle mennesker er lige meget værd.«

Derfor bør også de prostituerede have ret til at kunne få hjælp, uden det indebærer en kriminalisering.

I stedet for at beskytte prostituerede mod udnyttelse, så tvinger kriminalisering af mellemmandsvirksomheden prostituerede til samarbejde med personer, der udnytter dem, da legale forretningsdrivende takker nej til samarbejde med prostituerede pga. risikoen for kriminalisering. Netop fastholdelse af denne kriminalisering er skyld i, at prostituerede blandt andet accepterer at betale ågerpriser for lokaleleje. Vi giver dem jo ikke et alternativ.

Formålet med kriminalisering af medvirken til andres frivillige prostitution bør være at beskytte prostituerede mod udnyttelse – præcis som Straffelovrådet også anbefaler det på side 538 i deres betænkning – ikke at flere skal blive ofre for kriminalitet, hvilket er helt i tråd med regeringsgrundlaget, hvor vi skriver: »Danmark har brug for en ny retspolitik. En retspolitik der virker, hvor færre bliver ofre for kriminalitet.«

Jeg er stadig fuld af tillid til, at vi i regeringen vil lytte til Straffelovrådet og rent faktisk hjælpe prostituerede mod udnyttelse. Vi taler om hjælp og beskyttelse af 3.000 personer, mennesker af kød og blod, som har lige så meget værd som alle andre. Selv hvis man har som mål, at prostitution skal mindskes, så håber jeg man vælger midlerne på en sådan måde, at vi ikke går på kompromis med disse menneskers ve og vel.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.