Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Det er den fejlslagne boligpolitik – ikke Fingerplanen – der skaber en opdelt by

Natalie Mossin Bestyrelsesformand i Akademisk Arkitektforening.
Natalie Mossin Bestyrelsesformand i Akademisk Arkitektforening.

I Berlingske 27. januar tager Kaare Dybvad et idepolitisk opgør med Fingerplanen og giver den skylden for et klasseopdelt Storkøbenhavn.

Lad os lave et tankeeksperiment. Forestil dig, at man i 1940erne ikke havde lavet en overordnet plan for Københavns udvikling. En plan som beskyttede grønne åndehuller i en hastigt voksende by og understøttede den kollektive mobilitet gennem principper om stationsnærhed. Hvordan mon Storkøbenhavn ville se ud i dag? Det er ikke til at vide.

To ting er dog sikkert. Storkøbenhavn ville også være opdelt socialt, hvis vi ikke havde Fingerplanen. Og langt færre mennesker ville bo i nærheden af kulturinstitutioner, strand, skov og grønne områder.

Opdelingen i Nord og Syd i Storkøbenhavn skyldes oprindeligt landskabsforhold og eksisterede lang tid før, Fingerplanen blev skabt. Køge Bugt blev udbygget alt for hurtigt og ensidigt. Men det er ikke Fingerplanens skyld. Det skyldes Køge Bugt Planen, og at man på det tidspunkt troede, at de store almene boligområder var fremtidens boligform.

Den store fejl var skalaen og den ensidige ejerform, samt at det hurtigt blev selvforstærkende, idet socialdemokratiske borgmestre byggede alment, mens Venstreborgmestre byggede ejerboliger. Samtidig førte social- og finanspolitik de velbjergede til ejerboligformen og de mindre velbjergede til de store almene afdelinger. Opdelingen af byen blev forstærket, og i dag råder segmenteringen af befolkningen mellem ejerboliger og almene boliger og mellem center og periferi stadig.

Så frem for at give Fingerplanen skylden for den sociale opdeling, bør vi i stedet bygge videre på de kvaliteter, den har givet byen og dermed sikre, at Storkøbenhavn ikke bliver yderligere opdelt.

En netop offentlig analyse fra Copenhagen Economics viser, at der frem mod 2025 er behov for 73.000 boliger i hovedstaden. Det giver os chancen for at skabe en mere blandet by, hvis vi griber det rigtigt an. Helt konkret foreslår vi et meget større fokus på byomdannelse og fortætning – bl.a. langs Ring 3.

Det storkøbenhavnske boligmarked skal tænkes ind i en regional sammenhæng. Der skal arbejdes for en blandet by. Det kræver nye boligudlæg i byomdannelsesområderne og nye centre, hvor der i dag ligger nedslidt erhverv. Før disse områder udvikles, bør det analyseres, hvordan den lokale balance er i forhold til ejerformer. Der skal arbejdes med et bevidst miks – både i den enkelte bebyggelsesplan og på kommune- og regionalt niveau. Det bør fortættes med ejerboliger, hvor der er en stor overvægt af almene bebyggelser, og omvendt bygges almene boliger, andelsboliger eller private udlejningsboliger i kvarterer, som i dag har en ensidig ejerboligstruktur.

Det er den fejlslagne boligpolitik – ikke Fingerplanen – der skaber en opdelt by.

Natalie Mossin er formand for Arkitektforeningen og institutleder KADK, og Jes Møller er formand for Dansk Byplanlaboratorium.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.