Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentaren

Det dansk-kinesiske forhold bør styrkes

Li Ruiyu: Danmark burde profilere sig mere i Kina, så kinesiske virksomheder kan lære mere om danske forhold, dansk kultur og danske erhvervsforhold, skriver Kinas ambassadør i Danmark.

Ambassadør Li Ruiyu glæder sig over et udvidet samarbejde til fordel for befolkningerne i både Kina og Danmark. Fotoet herover er fra et tidligere dansk statsbesøg i Beijing.
Ambassadør Li Ruiyu glæder sig over et udvidet samarbejde til fordel for befolkningerne i både Kina og Danmark. Fotoet herover er fra et tidligere dansk statsbesøg i Beijing.

I disse dage fejrer min ambassade og det kinesiske samfund i Danmark sammen med vore danske venner den traditionelle kinesiske højtid: Forårsfestivalen. Mens folk tager afsked med det forgangne år og glade hilser det nye år velkomment, bliver der fremsat oprigtige ønsker om en lys fremtid. Som ambassadør håber jeg på en yderligere udvidelse af forholdet mellem Kina og Danmark, og jeg mener, at det er i begge folkeslags interesse, at de to parter gør sig fælles anstrengelser for at opbygge et stabilt og fuldt udviklet forhold.

Det sidste år har været vanskeligt, ikke mindst på grund af de langvarige følger af den globale finanskrise. Kinas handel med EU blev desværre præget af et mindsket volumen, men det lykkedes at bibeholde væksten Kina og Danmark imellem. Ud fra dette ser jeg et godt fundament og muligheder for vort bilaterale samarbejde.

Siden jeg ankom til Danmark, har det, jeg har diskuteret med med mine danske modparter, faktisk ikke været ret meget andet end hvordan vi yderligere kan udvide og uddybe vort pragmatiske samarbejde og opnå win-win-resultater. Jeg er meget glad for, at begge parter nu deler et stærkt forsæt om at samarbejde, og der foreligger helt klart gode muligheder – især for gensidige investeringer.

Kina er fast besluttet på at fremskynde en ændring af sin vækstmodel og stræbe efter en fornyelsesfremmende udvikling. Der vil blive gjort store anstrengelser for at fremme en harmonisk udvikling af industrialisering, IT-anvendelse, urbanisering og modernisering af landbrug.

Samtidig vil der blive lagt stor vægt på økologiske fremskridt. Vi vil arbejde hårdt på at udvide den hjemlige efterspørgsel, især forbrugerefterspørgsel, inklusive et større forbrug af sikre produkter, grønne produkter, serviceydelser og brands.

Danmark har god grund til at være optimistisk på vegne af sine iværksættere i Kina, eftersom dette land indtager en stærk stilling inden for områder som sikker fødevareproduk­tion, kulstoffattig udvikling, teknologiske fornyelser og socialforsorg.

Jeg er ivrig efter at se veletablerede danske virksomheder indgå i et eksemplarisk samarbejde med Kina og komplettere Kinas økonomiske og sociale udvikling samt sikre sig en rimelig andel af det lovende kinesiske marked.

Den danske regering lægger større og større vægt på investeringer fra Kina, og den kinesiske regering opmuntrer veldrevne virksomheder til oversøisk ekspansion.

Lige nu er kinesiske investeringer i Danmark på grund af forskellige forhold kun moderate i omfang. Det danske markeds størrelse kan være en af dem, men der er andre ting, begge parter kan gøre for at forbedre dem. I det kommende år kan man i det mindste gøre mere for at styrke informationsstrømmen gennem flere dialoger og kommunikationer på forskellige niveauer. Danske institutioner, heriblandt Udenrigsministeriets Handelsråd, Dansk Industri, Det danske Landbrugs- og Fødevareråd og Danish Chinese Business Forum er mere end velkommen til at deltage i forskellige erhvervsaktiviteter i Kina, blandt andre China Import and Export Fair, the First China (Shanghai) International Technology Fair, the Expo Central China 2013, the 14th Western China International Fair og the 17th China (Xiamen) International Fair for Investment and Trade.

Det ville virkelig glæde mig at se Danmark øge sin profil i Kina, så kinesiske virksomheder kan lære mere om det danske samfund, kultur og erhvervsforhold. Dette bidrager til handel og investeringer begge veje.

Et stabilt og fuldt udviklet bilateralt forhold kan ikke eksistere uden gensidig respekt, forståelse og tillid.

Kina har gennem årene gjort store fremskridt i sin udvikling, men Kina af i dag står stadig over for store vanskeligheder og udfordringer. Vores regering er resolut, hvad angår yderligere reformer for at fremme en omfattende, velkoordineret og bæredygtig udvikling på alle fronter.

Det kinesiske samfund har aldrig været så åbent som i dag. Vi glæder os over og værdsætter konstruktive kommentarer og råd både hjemmefra og fra udlandet. Det er i virkeligheden kun ved en seriøs og betids opsummering af erfaringer og lektioner, at Kina konstant kan gøre fremskridt i sit reformarbejde og åbne for og yderligere forbedre sine fremgangsmåder.

På den anden side håber vi oprigtigt på og beder om større tolerance og forståelse såvel som større respekt og tillid.

Vi håber på mere åbenhed og gennemsigtighed frem for skepsis og mistanke, hvad angår samarbejdet med Kina.

Mange mennesker er intesserede, når det gælder samarbejdet mellem Kina og Grønland, selv om det normale kommercielle samarbejde mellem nogle få virksomheder kun befinder sig på et forstadium og ikke er andet end drøftelser og udforskning af mulighederne. Men uanset hvordan samarbejdet fortsætter, vil den kinesiske part holde sig til principperne om gensidig respekt, åbenhed, gennemsigtighed og fælles gavn.

I dag den 10. februar markerer begyndelsen til Slangens År i den kinesiske kalender.

I kinesisk kultur symboliserer slangen held, lykke, lang levetid og velstand. Jeg ønsker oprigtigt alle mine danske venner held og sundhed i det ny år.

Jeg ønsker oprigtigt, at Kina og Danmark kan styrke den gensidige tillid og samarbejdet til en konsolidering af venskabet og til gavn for vore befolkninger. Sidst men ikke mindst håber jeg oprigtigt på en langvarig udvikling af forholdet mellem Kina og Danmark.

Oversættelse: Jenny Wilkins

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.