Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Derfor vil LA afkriminalisering af stoffer

Intentionen med kriminalisering af stofbrugere har været god, men konsekvenserne har været forfærdelige. En politik bør dog altid bedømmes på dens konsekvenser og ikke dens intentioner.

ARKIVFOTO. Dansk narkotikapolitik har slået fejl, siger Liberal Alliance, der vil lovliggøre hash, men også hårde stoffer.
ARKIVFOTO. Dansk narkotikapolitik har slået fejl, siger Liberal Alliance, der vil lovliggøre hash, men også hårde stoffer.

Definitionen på sindssyge er at gentage den samme handling igen og igen og forvente et nyt resultat hver gang. Alligevel er det den bedste beskrivelse af de sidste 50 års tilgang til narkotika fænomenet.

Derfor foreslår LA, ligesom bl.a. verdenssundhedsorganisationen, WHO, ledende eksperter på området, samt en lang række tidligere og nuværende statsledere, ministre og nobelprismodtagere, at man afkriminaliserer besiddelse af euforiserende stoffer til eget brug.

Stofbrugeren, som får beslaglagt sit stof, siger ikke »det var ærgerligt«, men begår ny berigelseskriminalitet for at købe nyt stof. Anerkender man, at stofmisbrug er et socialt og medicinsk problem, giver det ikke mening at straffe folk for det.

Det er mange år siden, at man opgav at bekæmpe alkoholisme ved at straffe alkoholikeren og beslaglægge hans alkohol. Alkoholforbuddet i bl.a. USA i 1920erne viste med skræmmende tydelighed, at det ikke var en god løsning. Alligevel er det, hvad vi gør i forhold til stofmisbrugere.

Effekten har primært været at gøre ondt værre for mennesker i en svær situation, uden at antallet af misbrugere er faldet. Med andre ord har den førte politik medført store samfundsøkonomiske og menneskelige omkostninger, uden at bringe os nærmere en løsning. Derfor erkender flere og flere, at der må gøres op med kriminaliseringen af stofbrugere, med udgangspunkt i FNs singlekonvention fra 1961.

Allerede i 1930erne advarede tidligere politichef, forfatter, universitetsprofessor og senere præsident for det internationale politiforbund, August Volmer, mod kriminalisering af stofbrugerne. Fordi »narkomani, ligesom prostitution og alkoholisme ikke er problemer, der kan løses via kriminalisering«. Ifølge Volmer var der først og fremmest tale om et medicinsk problem. Nobelprismodtager i økonomi og professor ved Chicago Universitet, Milton Friedman, afviste også på et tidligt tidspunkt »kampen mod narko« som en farbar vej. I dag kan man kun give ham ret.

I 2011 anbefalede The Global Commission on Drug policy afkriminalisering frem for kriminalisering, som vejen frem i rapporten The War on Drugs. Bag opfordringen stod bl. a. tidligere generalsekretær for FN, Kofi Annan, Brasiliens tidligere præsident, Fernando Henrique Cardoso, tidligere præsident og indenrigsminister i Schweiz, Ruth Dreifuss, Grækenlands daværende premierminister George Papandreou og tidligere udenrigsminister under Ronald Reagan, George P. Shultz m. fl.

Senest har Verdenssundhedsorganisationen, WHO, slået til lyd for et opgør med den traditionelle forbudspolitik, og anbefalet afkriminalisering med fokus på medicinsk og social indsats samt vægt på skadesreducerende indsatser.

Helt i tråd med, hvad Volmer udtalte allerede i 1936.

En ofte fremført kritik af afkriminalisering, hvilket gik igen i reaktionen på Liberal Alliances udspil, er angsten for at det vil øge misbrugsproblemerne. Denne angst er helt ubegrundet. Det forholder sig omvendt. I Holland, hvor man i årtier har haft en ’blød’ tilgang til rusmidler, er brugen af illegale rusmidler og misbrugsproblemer relativt lav i forhold til andre lande. Langt lavere end i for eksempel USA. Dødeligheden blandt stofmisbrugere er også væsentligt lavere end i Danmark.

I Portugal, som siden 2001 har fået meget opmærksomhed for sin afkriminalisering, er antallet af stofmisbrugere faldet, mens langt flere er kommet i behandling. Samtidig er gennemsnitsalderen for førstegangsbrugere steget.

I et demokratisk samfund skal der være gode grunde til at begrænse borgernes adgang til at vælge frit, når det gælder egne forhold. På narkotikaområdet er lovgivningen i dag meget restriktiv og præget af en moraliserende, formynderisk indstilling over for borgerne, gennemført og opretholdt på baggrund af forældede FN-konventioner.

Liberal Alliance ser på ingen måde brugen af rusmidler som noget harmløst. De alvorlige skader og risici, der knytter sig til misbrug af rusmidler, er velkendte. Den eksisterende politik har imidlertid slået fejl. Et halvt århundredes kriminalisering har ikke ført til en reduktion i hverken udbud eller efterspørgsel på illegale stoffer. Snarere tværtimod.

På et tidspunkt er man derfor nødt til at stoppe op og spørge sig selv:

Opnår vi egentlig det, vi gerne vil med den førte politik? Hvis svaret er nej, så er det eneste rationelle at ændre kurs. Intentionen med kriminalisering af stofbrugere har været god, men konsekvenserne har været forfærdelige. En politik bør dog altid bedømmes på dens konsekvenser og ikke dens intentioner.

Der findes intet belæg for påstanden om, at afkriminalisering fører til øgede misbrugsproblemer. Til gengæld ved vi, at det gavner sundhedstilstanden og øger sandsynligheden for at vi kan hjælpe stofmisbrugerne til en bedre tilværelse. Til gavn for vedkommende, men så sandelig også til gavn for resten af samfundet.

De historiske og internationale erfaringer taler mod kriminalisering og for afkriminalisering. Det eneste relevante spørgsmål bør derfor være - hvad venter vi egentlig på?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.