Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Den totalitære tryghed

Peter Kurrild-Klitgaard: Der sker stadigt oftere, at man må knibe sig selv i armen og spørge, hvad det egentlig er for et samfund, vi efterhånden er blevet?

Snart skal en 89-årig landmand fra Ringsted i fængsel i ti dage. Ikke for at snyde, bedrage, røve eller på nogen måde genere nogen eller bringe dem i fare. Han rensede såmænd bare sin egen tagrende. Punktum.

Nuvel, det var imod Arbejdsmiljøtilsynets regler, og pensionisten fik en bøde, som han foretrækker at sidde af snarere end at betale. Sådan kan vi hæfte os så meget ved småtingene, at vi helt ignorerer det principielle og det åbenlyse: At vi er blevet så reguleret ned i mindste detalje, at ellers lovlydige borgere efterhånden ikke kan gøre meget uden at risikere at være kriminelle.

I stedet for at opstille generelle regler for, hvad vi ikke må gøre, når det skader andre direkte, er lovgivningen blevet et uoverskueligt morads af forbud og påbud, som skal forhindre os i at gøre ting, som kun berører os selv. Vier blevet reduceret til en slags politisk korrekset statslig ejendom, der ikke må foldes, bøjes eller skrammes.

Danmark er blevet et samfund hvor man ikke må ryge elektroniske (tobaksfri) cigaretter, fordi det ”sender et dårligt signal”. Hvor kommunalt ansatte ikke må ryge i deres egne hjem. Hvor en jæger eller fisker på vej hjem ikke kan hente sit barn i skole uden at bryde våbenloven og risikere et halvt år i fængsel.Og hvor en landmand altså ikke må stå i egen frontlæsser på egen ejendom for at rense egen tagrende.

Et samfund hvor hvert eneste lille nyt skridt til at underminere borgernes ansvar for eget liv efterfølgende bruges som argument for at gøre dette endnu mere.I 1970erne blev det- under stor modstand- lovpligtigt at køre med sikkerhedssele ”for vores egen skyld”.I nutiden bruges dét indgreb så som argument for, at vi skal tvinges til at køre med cykelhjelm og forbydes at drikke sodavand med tilsætningsstoffer, der kun er skadelige efter ti liter hver dag i et helt liv.

For at et sådant system kan hænge sammen, må det ganske naturligt være et, hvor der ingen grænser eller privat ejendomsret er det, Grundtvig kaldte ”skellet mellem mit og dit”. Et sådant forhindrer jo kontrollanter i at bevæge sig ind uden dommerkendelse, og ellers må der organiserede stikker-ordninger til, så naboer, forbipasserende og bekendte med et horn i siden også får chancen. I et sådant system bliver politiets naturlige opgaver ikke længere at forhindre overfald og indbrud eller fange dem, der har begået den slags, men i stedet de nye ”totalkontroller”, hvor alskens myndigheder slår sig sammen og vilkårligt standser tusinder af tilfældige bilister for, uden begrundet mistanke, at endevende dem fra ende til anden. Borgernes respekt bliver derefter: Forbud og påbud følges ikke på grund af deres meningsfuldhed men alene, hvis man risikerer at blive taget.

Og hvad skyldes det hele? Den ulyksalige kombination af fire ting: Grundholdningen at alt i borgernes liv er offentlige anliggender, og intet hører under privatlivet. Ambitionen om at vi alle skal have så megen ”tryghed”, at vi kan trælle længst muligt for ”fællesskabet”. En hær af veluddannede bureaukrater og geskæftige kontrollanter, hvis formål, det er at nå ”måltal”, så de kan retfærdiggøre deres egne stillinger, lønninger og bonusser. Politikere, der er så fikserede på at få deres 30 sekunders opmærksomhed i TV, at de er villige til med lynets hast at støtte stort set ethvert forbud eller påbud, uanset om det virker efter hensigten.

Alt sammen- for at føje spot til skade- finansieret af de selvsamme borgere, der skal pakkes ind i både vat og pigtråd.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.