Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Den skjulte kulturarv

I dag er en stor del af den danske kulturarv faktisk skjult. Den »gemmer« sig på rådhuse, på institutioner, slotte og herregårde rundt om i landet, og selv om værkerne er så gamle, at de ikke længere er underlagt copyright, og vi alle har ret til at se dem og bruge kopier af værkerne, er der ikke andre end de personer, som har deres gang på de pågældende lokaliteter, der har glæde af dem.

Eksempler:

• 23 malerier af Janus la Cour i Aarhus Kommunes varetægt, og heraf en del på Aarhus Rådhus.

• Hans Smidths maleri »Interiør fra en Bondestue« på Viborg Katedralskole.

• Bertha Wegmanns portrætmaleri af Grevinde Krag-Juel-Vind-Frijs på Frijsenborg Gods.

Selv i de tilfælde, hvor en fotograf stiller frivilligt op, og således donerer sin tid og sin kunnen til almenvellet, sker det, at værker alligevel ikke kommer offentligheden til gode. Fx ønsker man ikke at åbne dørene til Frijsenborg Gods, så ovenstående maleri kan blive fotograferet.

Det ville ellers kræve ganske lidt af både ejere og det offentlige at tilgængeliggøre sådanne værker på internettet, så de kan blive til glæde for alle. Fx vil Aarhus Kommune kunne slippe med et meget beskedent beløb for at få alle værker i kommunens besiddelse foreviget og tilgængeliggjort, så alle kan se dem og f.eks. bruge dem i skoleopgaver eller som bogillustrationer.

Der er gode eksempler på institutioner, der allerede har gjort dette – ikke mindst Statens Museum for Kunst. V

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.